Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemětřesení v Afghánistánu má 22 obětí. V troskách domů umíraly i děti

Aktualizováno -
17. ledna 2022
19:25
Autor: ČTK - 
17. ledna 2022
17:47

Při zemětřesení, které dnes postihlo západ Afghánistánu, přišlo o život nejméně 22 lidí a několik dalších bylo zraněno. S odvoláním na místní úřady o tom informovala agentura Reuters. Americká geologická služba původně uvedla, že otřesy měly sílu 5,6 stupně, později údaj snížila na 5,3 stupně.

Jejich ohnisko bylo v hloubce 30 kilometrů. Postižen byl především okres Kádis v provincii Badghís. Tamní guvernér řekl, že lidi zahynuli pod troskami svých zřícených domů. Mezi mrtvými jsou i děti.

„Musíme bohužel oznámit, že podle prvního zjištění je 22 mrtvých a čtyři zranění,“ řekl ředitel provinčního úřadu pro informace a kulturu Báz Mohammad Sarvarí. Bojovníci Tálibánu se podle něj dostali na některá z postižených míst. „Je to hornatá provincie a mrtvých může být více,“ dodal. Na místě podle něj silně prší.

Podle Reuters je na fotografiích zveřejněných úřady vidět množství sutě, která zůstala po cihlových domech. Ministerstvo pro mimořádné události oznámilo, že je zničeno 700 domů.

Agentura AFP připomenula, že zemětřesení jsou v Afghánistánu častá zejména v horské oblasti Hindúkúše. Škody a ztráty na životech tam bývají vysoké vzhledem k nestabilitě staveb.

Video  Mrazivé záběry z Afghánistánu: Zoufalý útěk na podvozku letadla.  - Twitter
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi