Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tragédie v New Yorku: 17 mrtvých včetně osmi dětí po požáru v domě. Kvůli přímotopu v mezonetu

Aktualizováno -
10. ledna 2022
20:44
Autor: ČTK, for - 
9. ledna 2022
21:50

Nedělní požár v domě v newyorské čtvrti Bronx nezabil 19, ale 17 lidí, uvedl dnes starosta nejlidnatějšího amerického města Eric Adams. Také oznámil, že k šíření hustého kouře v domě o 19 patrech mohl přispět „problém v údržbě“ dveří od bytu, kde požár začal. Lékaři se mezitím snažili zachránit přeživší, z nichž několik bylo v kritickém stavu, napsala agentura AP.

Starosta Adams uvedl, že neštěstí si vyžádalo životy devíti dospělých a osmi dětí. V neděli úřady informovaly o 19 mrtvých včetně devíti dětí. Adams dnešní snížení bilance bezprostředně nevysvětil, velitel hasičského sboru Daniel Nigro následně řekl, že došlo ke „dvojitému započítání“ obětí.

Adams označil následky za děsivé. „Bude to zřejmě jeden z nejhorších požárů v naší době,“ citoval ho deník The New York Times.

Oheň vznikl od přímotopu

Na místě zasahovalo zhruba 200 hasičů. Podle stanice CNN začalo hořet kolem 11:00 místního času (17:00 SEČ) ve druhém a třetím podlaží 19patrové budovy. Podle šéfa hasičů Daniela Nigra záchranáři čelili silnému ohni a velmi hustému kouři. Požár vznikl v mezonetovém bytu, dodal Nigro, od kterého jeho obyvatelé nechali otevřené dveře, což zřejmě umožnilo urychlení požáru a šíření kouře.

Vyšetřovatelé dospěli k závěru, že plameny zažehl porouchaný přímotop ve třetím podlaží budovy v západním Bronxu. Z mezonetového bytu, jehož dveře zůstaly otevřené, kouř proudil do dalších částí budovy, zatímco se obyvatelé snažili uprchnout. Podle hasičů se při tom u všech 17 úmrtí zdálo být příčinou vdechnutí kouře.

Podle Nigra hasiči našli mnoho obětí a zraněných na schodech. Někteří měli potíže s dýcháním a se srdcem. V USA je to tento týden už druhý požár s velkým počtem obětí. Ve středu ve Filadelfii zahynulo 13 lidí, mezi nimi sedm dětí.

Video  Policisté a hasiči zachránili stařenku v Brně z hořícího bytu.  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Problém s alarmy a nejvíc obětí od požáru v klubu Happy Land

Budova se 120 byty v komplexu Twin Parks North West byla postavena v roce 1973 v rámci projektu výstavby moderního a cenově dostupného bydlení v Bronxu. „Není záruka, že je v každém bytě nebo ve všech společných prostorách funkční požární alarm,“ řekl dříve AP poslanec Ritchie Torres. Většina těchto budov nemá systém hašení požárů, byty v Bronxu jsou tak podle něj náchylnější k ničivým požárům než většina bytového fondu ve městě.

Torres i Nigro přirovnali požár podle závažnosti požáru v klubu Happy Land v roce 1990, při kterém zahynulo 87 lidí. Budovu zapálil muž, který se dostal do sporu s bývalou přítelkyní a byl z klubu v Bronxu vyhozen.

Počet obětí dnešního požáru je podle údajů Národního svazu požární ochrany nejvyšší právě od požáru v Happy Landu. V roce 2017 pak v Bronxu při požáru v bytovém domě přišlo o život 13 lidí.