Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Biden podepsal obranný rozpočet. Za 17 bilionů chce i vyšetřovací komisi k válce v Afghánistánu

Autor: ČTK - 
27. prosince 2021
22:55

Americký prezident Joe Biden podepsal každoroční zákon o fungování ozbrojených sil, který vyčleňuje přibližně 770 miliard dolarů (17 bilionů Kč) na vojenské výdaje v aktuálním fiskálním roce. V prohlášení to v pondělí oznámil Bílý dům. Opatření počítá například i s vytvořením komise, která bude vyšetřovat 20letou válku Američanů v Afghánistánu.

Výdaje na obranu jsou zhruba o 30 miliard dolarů vyšší než v předchozím vydání zákona označovaného zkratkou NDAA (National Defense Authorization Act). Podle publicistického webu Vox byl obranný rozpočet při zohlednění inflace větší pouze v roce 2011, kdy byl počet amerických jednotek v Iráku a Afghánistánu na maximu.

Nový obranný plán s přibližně pětiprocentním navýšením výdajů označuje agentura Reuters za kompromis vzešlý z intenzivních vyjednávání mezi demokraty a republikány v obou komorách Kongresu. Finální verze opatření tento měsíc prošla Sněmovnou reprezentantů i Senátem se silnou podporou u obou politických stran.

Zahrnuje například navýšení platů o 2,7 procenta pro vojáky i civilní pracovníky amerického ministerstva obrany nebo nové nákupy letadel a lodí. Také vyčleňuje 300 milionů dolarů pro americký program na podporu ozbrojených sil Ukrajiny, čtyři miliardy pro „Evropskou obrannou iniciativu“ a 150 milionů pro bezpečnostní spolupráci v Pobaltí.

Zákon NDAA je třeba schválit každý rok a za posledních šest dekád se ani jednou nestalo, že by se v této věci Kongres nedokázal dohodnout. Vzhledem k této spolehlivosti je opatření ostře sledované různými zájmovými skupinami a bývá spojené se snahami připojit k němu i návrhy nesouvisející s hlavním účelem.

Video  Co je hnutí Talibán?  - Videohub
Video se připravuje ...

Prokurátor pro vyšetřování sexuálního obtěžování

Kromě finančního rámce vojenských operací se NDAA dotýká i obranné politiky USA či personálních záležitostí Pentagonu. Letošní vydání například obsahuje reformu systému vyšetřování sexuálního obtěžování a násilí v řadách armády, včetně zřízení pozice zvláštního prokurátora mimo vojenskou hierarchii.

Dále zákon počítá se vznikem „víceleté, nezávislé komise pro válku v Afghánistánu“. Úkolem 16členného orgánu bude zhodnotit americkou bojovou misi i způsob jejího uzavření. USA svou vojenskou přítomnost v Afghánistánu ukončily letos v létě, přičemž se v zemi rychle vrátilo k moci radikální islámské hnutí Tálibán.

Video  Bidenová zkontrolovala vánoční strom.  - Bílý dům
Video se připravuje ...

Soliter56O ( 28. prosince 2021 08:57 )

Co vlastně chcou ti Amíci vyšetřovat ? Jednoduše je dokázali porazit pastevci koz ...

Zobrazit celou diskusi