Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

216 tisíc zneužitých dětí za 70 let! Komise odkryla hříchy katolických činitelů ve Francii

Autor: ČTK - 
5. října 2021
10:47

Představitelé francouzské katolické církve od roku 1950 sexuálně zneužili 216 000 dětí, většinou chlapců, uvedla nezávislá vyšetřovací komise. Počet obětí se zvýší na 330 000, pokud se mezi ně započtou i trestné činy laiků, kteří pracovali pro církev, jako jsou učitelé v náboženských školách nebo v charitách. Výsledky dvouletého vyšetřování dnes představil předseda komise Jean-Marc Sauvé na tiskové konferenci.

Ve srovnání s celostátními francouzskými statistikami představují sexuální trestné činy spáchané představiteli církve asi čtyři procenta všech těchto činů spáchaných ve Francii, uvedl Sauvé.

Chlapci představují 80 procent obětí, dívky 20 procent. Tato čísla jsou přibližně ve stejném poměru, jako je tomu u sexuálního násilí na dětech všeobecně, kde chlapci představují 75 procent obětí.

Komise navrhuje, že by církev měla zřídit tribunál, který by se přečiny jejích představitelů zabýval. Církev by také měla oběti finančně odškodnit, uvedl Sauvé. Závěrečná zpráva práce komise má 485 stran a přes 1500 stran příloh. Komise vedle svých zjištění uvádí i návrhy, jak situaci v církvi i v jiných podobných institucích v budoucnu zlepšit.

Sauvé před novináři kritizoval přístup církve, která až do roku 2000 projevovala „hluboký a naprostý nezájem, a dokonce krutost vůči obětem“. „Musíme se zbavit myšlenky, že sexuální násilí v církvi bylo vymýceno. Problém nadále přetrvává,“ uvedl předseda komise.

Ve francouzské katolické církvi se od roku 1950 vyskytlo 2900 až 3200 kněží a řeholníků, kteří sexuálně zneužívali děti, uvedl již v neděli Sauvé. Za posledních 70 let francouzskou katolickou církví prošlo celkem asi 115.000 kněží a řeholníků.

Na zprávě více než dva roky pracovala dvacítka odborníků na civilní i církevní právo, historiků, psychologů a lékařů, všichni bez nároku na honorář, píše Le Figaro. Církev na činnost komise přispěla třemi miliony eur (76 milionů korun). Národní vyšetřovací komise vznikla na popud francouzské katolické církve v roce 2018 po řadě odhalení případů sexuálního obtěžování dětí ve Francii a také v reakci na řadu skandálů v sousedních zemích, zejména v Německu.

Video  Janu v dětství zneužil cizí muž: "Obviňovala jsem se, ale byl to nesmysl."  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi