Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Svět stahuje své občany z Afghánistánu, USA a Británie evakuují ambasády

Aktualizováno -
12. srpna 2021
21:55
Autor: ČTK - 
12. srpna 2021
17:51

Německo dnes vyzvalo své občany, aby neprodleně opustili Afghánistán. Učinilo tak v reakci na rychlé dobývání afghánského území radikálním hnutím Tálibán. S odvoláním na ministerstvo zahraničí o tom dnes informovala agentura DPA. Šéf německé diplomacie Heiko Maas dnes také uvedl, že Berlín nedá Afghánistánu ani cent, pokud zemi ovládne Tálibán. Spojené státy s ohledem na aktuální situaci významně sníží počet zaměstnanců na své ambasádě v Kábulu. Oznámil to dnes mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price. . Británie následně uvedla, že vyšle do Afghánistánu vojáky, kteří budou pomáhat s evakuací jejích občanů a spolupracujících Afghánců. I Londýn se chystá omezit fungování svého velvyslanectví

Evakuace zaměstnanců z americké ambasády podle ministerstva začne v nadcházejících dnech. Pomáhat s ní bude americká armáda, což je v bojových zónách standardní praxí. Price uvedl, že snížení počtu civilistů na ambasádě je preventivní krok, jenž navazuje na předchozí plány.

Washington podle Price také urychlí evakuaci tlumočníků a dalších afghánských pomocníků americké armády, kteří by se mohli ocitnout v ohrožení, pokud by Tálibán získal nadvládu. Pro tyto lidi Washington v nadcházejících dnech vypraví každodenní evakuační lety.

„Naše ambasáda zůstává otevřená a naše diplomatická mise vydrží,“ řekl Price na pravidelném brífinku. Americká civilní stopa v Kábulu však bude podle něj omezena na „základní diplomatickou přítomnost“.

Do 24 až 48 hodin mají do Afghánistánu přiletět první ze zhruba 3000 amerických vojáků, kteří budou mít evakuaci na starosti, uvedl mluvčí Pentagonu John Kirby. Pracovníci ambasády budou podle něj nejprve letecky přepraveni na kábulské letiště a odtud do vlasti. Původní plán počítal s tím, že po skončení vojenské mise USA v Afghánistánu 31. srpna v zemi zůstane asi 650 vojáků střežících letiště a ambasádu, uvedla agentura Reuters.

Britský ministr obrany Ben Wallace dnes oznámil, že do Afghánistánu odletí až 600 vojáků, kteří pomohou britským státním příslušníkům a afghánským tlumočníkům v evakuaci ze země. Na minimum budou omezeny počty pracovníků na velvyslanectví v Kábulu, které se navíc přemístí do bezpečnější lokality. První vojáci by podle Wallace měli do Afghánistánu přiletět do konce týdne. Evakuace se týká celkově několika tisíců osob.

Kvůli překotně se zhoršující bezpečnostní situaci německé velvyslanectví v Kábulu oznámilo, že všichni němečtí státní příslušníci by měli co nejrychleji opustit zemi pravidelnými leteckými spoji. Ambasáda zároveň upozornila, že kvůli svým omezeným kapacitám nemůže zaručit, že bude poskytovat konzulární pomoc, pokud se bezpečnostní situace bude nadále zhoršovat a budou zastaveny komerční lety.

K opuštění Afghánistánu vyzvaly své občany už v uplynulých týdnech také Spojené státy, Británie a další země. Francie a Indie vypravily zvláštní lety pro repatriaci svých občanů.

Německý ministr zahraničí Heiko Maas dnes ráno televizi ZDF řekl, že Berlín neposkytne Afghánistánu žádnou finanční podporu, pokud moc převezme Tálibán a zavede v zemi islámské právo šaría. „Poskytujeme 430 milionů eur (téměř 11 miliard Kč) každý rok. Nedáme ani jeden cent navíc, jestliže Tálibán ovládne zemi a zavede právo šaría,“ prohlásil Maas.

Německo ve středu oznámilo, že kvůli rychlému zhoršení konfliktu v Afghánistánu dočasně přeruší deportace afghánských žadatelů o azyl. Ke stejnému kroku přistoupilo také Nizozemsko a dnes i další státy včetně Francie.

Afghánské vládní síly i dnes pokračovaly v bojích proti Tálibánu v některých městech a kolem nich. Islamistické hnutí dnes dobylo důležité město Ghazní, povstalcům tak padlo do rukou správní středisko další afghánské provincie. Americké tajné služby se domnívají, že bojovníci Tálibánu by mohli do tří měsíců ovládnout rovněž afghánské hlavní město Kábul.

Tálibán už ovládá 11 z celkových 34 hlavních měst afghánských provincií, což představuje přes dvě třetiny rozlohy země. Dosáhl toho díky ofenzivě, jejíž úspěch z posledních týdnů souvisí s odchodem zahraničních jednotek NATO a Spojených států. V úterý americký prezident Joe Biden prohlásil, že svého rozhodnutí o stažení amerických vojáků z Afghánistánu nelituje a že bezpečnost země musejí nyní zajišťovat afghánské síly.

K úplnému stažení amerických i aliančních vojsk se zavázala už vláda předchozího amerického prezidenta Donalda Trumpa výměnou za to, že Tálibán nedovolí svým členům ani žádným jiným organizacím využívat afghánského území k útokům na USA a jejich spojence. S útoky na mezinárodní síly sice Tálibán přestal, v bojích proti afghánské vládě ale pokračuje.

viho ( 13. srpna 2021 02:50 )

Problém je v tom, že Afghánistán v podstatě není stát, ale země nikoho, obklopená silnými státy, které v Afghánistánu vedou proxy válku. Každý stát tam financuje různé skupiny, ale přitom často není ani jasné, na čí straně ty skupiny vlastně stojí. Západ se tam snaží vytvořit centrální vládu, což se samozřejmě nelíbí místním vůdcům jednotlivých údolí, atd.

Citronel ( 12. srpna 2021 20:41 )

Pak Taliban světu ukáže tři podvyživené děti, celý svět odsoudí Německo a bude tam cpát peníze. Tak Německo a jiné země je živí, mně nešlo do hlavy z čeho tam žijí, žádná pole, žádná stáda, když se zastaví pomoc, tak se nejdříve vše utne civilistům.

Zobrazit celou diskusi