Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Kadit! Sušenky! Jednorožce! Devět slavných vpádů dětí do přímého přenosu

  • Autor: Martin Valeš - 
    23. 5. 2021
    05:30

    Home office plus zavřené školy a školky, to je na rodiče pořádný nápor, vyžadující spoustu kompromisů. Jenže co když takový rodič pracuje v politice nebo médiích? Místo rozhovorů v televizních studiích se za lockdownů všude po světě ujaly videohovory přes Zoom, Skype a jiné služby. A udržet ratolesti v klidu či mimo záběr zrovna ty dvě minuty bývá někdy nadlidský úkol, jak se přesvědčil i náměstek českého ministra zahraničí.

    „Tati! Kadit! MNĚ – SE – CHCE – KADIT!“ narušil páteční videohovor Martina Smolka s Českou televizí jeho synek. A z téže věty pak vyimprovizoval křik i písničku. „To budete slavný jako v BBC!“ smála se moderátorka Zuzana Tvarůžková. „Doba covidová, doba lockdownová přináší i takovéto momenty.“

  • 1.Taťka z BBC

    Nejslavnější dětská invaze do přímého přenosu nastala v roce 2017, kdy televize BBC pomocí videohovoru hovořila s Robertem E. Kellym, americkým politologem v Jižní Koreji. Kelly, perfektně oblečený v perfektně připravené pracovně, rozebíral impeachment prezidentky Pak Kun-hje, když vtom se dveře v pozadí otevřely a do záběru vtančila žlutě oděná holčička.

    Kelly nespustil oči z obrazovky, dívenku se snažil za zády odehnat rukou… marně. Navíc jí brzy dorazila posila, mladší bráška v chodítku. Kelly dál seriózně pokračoval. Až když za chlapečkem do pracovny vletěla zjevně vyděšená žena, ztratil Kelly kamennou tvář. „Pardon, omlouvám se.“ A zase navázal na výklad, třebaže podkreslený batolecím jekotem zpoza dveří.

    Jung-a Kim zjistila, že si manžel před rozhovorem zapomněl zamknout pracovnu, z televize – v obýváku jeho interview nahrávala. Vyděšená vyrazila děti odlovit, svými ne zrovna ladnými zákroky na kolenou však grotesku ještě vylepšila.

    „Nechápal jsem, že to BBC neutnula. Asi si hned uvědomili, že tu mají parádní komedii,“ popsal Kelly pro Guardian. „S manželkou jsme pak předpokládali, že to je konec mé kariéry televizního experta. Myslel jsem, že jsem pohořel před celým světem.“ Místo toho se okamžitě proslavil. Video se tehdy objevilo snad ve všech zprávách všude po světě, rodinu si zvaly prestižní talk shows, reportéři naháněli Kellyho rodiče i studenty v USA. „Museli jsme vypnout telefony, facebook, všechno,“ vzpomínal politolog s tím, že školka dokonce postavila stráž, aby po  dcerce Marion (4) nešel někdo vyšinutý.

    „Dva týdny jsme byli nejslavnější rodina na Zemi,“ uvedl Kelly alias „BBC dad" (taťka z BBC) napůl žertem. „Už vím, čím bude začínat můj nekrolog,“ řekl pro New York Times.

  • 2.Lockdown versus jednorožec

    Clare Wenhamová, profesorka světových zdravotnických politik na univerzitě London School of Economics, loni v červenci přibližovala divákům BBC různá lockdownová opatření britské vlády i lokálních úřadů.

    Dcerka Scarlet zatím neposeděla a za máminými zády spekulovala, na kterou poličku má umístit obrázek. „Jak se jmenuje vaše dcera?“ zněl další dotaz moderátora Christiana Frasera, položený stejně vážnou intonací jako politické otázky. „Scarlet.“ „Scarlet, myslím, že lépe vypadá na spodní poličce,“ oslovil pak Fraser malou narušitelku. „A je to krásný jednorožec!“ rozesmál profesorku, zatímco holčička chvíli rozpačitě váhala. Ale pak se osmělila a začala se ptát na jméno pána z obrazovky počítače a vysvětlovat, co je za problém.

    Jednorožec skončil na horní poličce, jak později profesorka Wenhamová informovala na twitteru. „Díky za milá slova o rovnováze práce a rodičovství, se kterými v tom chaosu covidu-19 žongluje tolik lidí. Dneska chce Scarlett být superhrdinka Elsa.“ A odkázala na Deborah Haynesovou, další doma pracující mámu, kterou postihl obdobný incident tentýž den.

  • 3.Dvě sušenky za Hongkong

    Zahraniční redaktorka televize Sky News Deborah Haynesová vysvětlovala napjatou politickou situaci v bývalé britské kolonii Hongkongu. „Někdejší premiér David Cameron hovořil o… Moc se omlouvám, to přišel můj syn.“ Malý blonďáček se postavil vedle mámina počítače a nevinně se zeptal: „Můžu si dát dvě sušenky?“ Asi netušil, jak silnou vyjednávací pozici v tu chvíli má, máma si nemohla dovolit nějaké debaty o zdravém jídle: „Ano, můžeš si dát dvě sušenky,“ snažila se ho rychle vyřídit.

    „Necháme Deborah Haynesovou vypořádat se s rodinnými záležitostmi, to se stává, když se snažíte dělat zprávy za lockdownu,“ ukončil kolegyni moderátor Mark Austin. Vysloužil si na sociálních sítích kritiku, že situaci nezvládl s takovým nadhledem jako Fraser z konkurenční BBC. Nadřízení ho ale hájili, že „na drátě“ už na rozhovor čekal další respondent z Číny.

    „Můžu potvrdit, že synovi jeho vyjednávací dovednosti vysloužily dvě čokoládové sušenky,“ tweetovala pak Haynesová.

  • 4.Táta je hřiště

    Svou ratolestí se nenechal vyvést z míry filmový historik Daniel Smith-Rowsey. Katarské televizi Al Džazíra po skypu komentoval fenomén #MeToo, zneužívání hereček hollywoodskými producenty. Jeho tělo zatím začal zneužívat coby dráhu pro angličáka nadšený synek, užívající si pozornost cizího pána z obrazovky.

    „Jen ať přijde, to není problém, rádi ho taky uvidíme,“ vyzval klučíka moderátor. Smith-Rowsey obdivuhodně neztratil niť, třebaže se po něm synek plazil a šplhal jako opičátko a do kamery mával a nakukoval ze všech možných stran.

  • 5.Touha po slávě

    Místo rozpaků měl z loňského vpádu své dcery radost britský politik Jonathan Ashworth, stínový ministr zdravotnictví labouristické strany, když pro BBC komentoval koronavirus. „Jsem jako ten akademik v Koreji,“ rozesmál se. „Holčičko, já jsem v televizi! Tohle bude virální,“ těšil se politik na reklamu, kterou by mu politický komentář rozhodně nezajistil. To se zrovna nepodařilo, na YouTube má jen 27 tisíc zhlédnutí.

  • 6.Exkurze ve studiu

    Nemusí to být nutně ani home office, kde dojde k prťavé invazi, jak si vyzkoušela novinářka NBC News Courtney Kubeová na podzim 2019. „…bezpečnou zónu podél hranice,“ rozebírala válku v Sýrii, když vtom do záběru vletěla žlutá raketa. Nikoli válečná, nýbrž její synek. A začal se jí sápat po ňadru. „Omluvte mě, mám tu děti… živá televize…“ Režie zatím strategicky přepnula obraz na mapu Sýrie.

  • 7.Děti slavných

    Potomstvo k vlastní propagaci rády využívají nejrůznější celebrity. Takové spontánní narušení přímého přenosu by se každému slavnému hodilo. Ale když se to nepodaří samo, je potřeba „jít štěstíčku naproti“.

    S dcerkou North (7) operovala při natáčení videa nabádajícím ke covidovým rozestupům a dobrovolné karanténě i hvězda reality show Kim Kardashianová. „Já jsem šla ven!“ našeptávala dcerka. „Byla jsi jen na dvoře, to je v pořádku. Mohla bys neskákat po posteli? Dej mi dvě vteřiny!“ přerušuje Kardashianová své poselství v sestříhaném klipu.

    Jako televizní rekvizitu využil svého potomka i portugalský fotbalista Cristiano Ronaldo. „Jste otec, máte syna…“ zpovídal ho novinář Marcelo Rebelo de Sousa (dnes je prezidentem Portugalska). „Zrovna se vrátil ze školy,“ odvětil sportovec. „On je superman!“ komentoval chlapcův kostým s pláštěm de Sousa. „To je největší kompliment, jaký můžeš tátovi udělat!“ Zatímco obvykle se při vpádu děcka před kameru může hanbou propadnout jeho rodič, tady se to jeví naopak, plachý hošík byl očividně do spárů cizího postaršího pána zavlečen proti své vůli. „Nebreč!“ smál se ještě slavný táta.

     

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

JaNat ( 23. května 2021 13:46 )

Ale nedělá, někteří se na to dívají s úsměvem, jiní moralizují jakoby sami neměli děti nebo jimi nikdy nebyli.

JaNat ( 23. května 2021 13:37 )

strejda777 - Jano prosím tě, ty už zase chlastáš? Vůbec jsi nepochopila co jsem psala. Nebo nevíš co je ban? Pokud by tu svoboda názoru byla, tak by se nebanovalo, ne? Ano, každý máme jiný názor, ale proč se tu banuje. Sprostá slova jsou automaticky proškrtána, takže se tu mažou celé texty. Tomu se říká cenzura. A tady navíc dostaneš ban.

strejda777 ( 23. května 2021 12:38 )

No to je právě ta svoboda názoru, ty rozumbrado...někdo má kladný názor někdo ne......

JaNat ( 23. května 2021 12:27 )

Malé dítě, nedělejte z toho drama. A tady se banuje? Já myslela, že je svoboda názoru.

sorgedoktor ( 23. května 2021 11:07 )

To vpadnuti ditete s ipozornenim ze musi kadit je docela roztomile..Skoro mne mrzi, ze jsem to nevidel..

Zobrazit celou diskusi