Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Tyrkysová voda v dovolenkovém ráji zčernala. Mauricius ničí palivo z uvázlé lodi

Autor: ČTK, kso - 
11. srpna 2020
21:15

Z lodi MV Wakashio, která minulý měsíc uvázla na korálovém útesu u pobřeží ostrova Mauricius, již uniklo více než 1 000 tun paliva. Oznámila to dnes podle agentury Kjódó japonská společnost Mitsui O.S.K. Lines, která je provozovatelem plavidla. Úřady se bojí, že se loď rozpůlí a katastrofa bude mít ještě horší následky.

„Hluboce se omlouváme za obrovské potíže, které jsme způsobili,“ uvedl výkonný viceprezident společnosti Akihiko Ono na tiskové konferenci v Tokiu. Dodal, že firma udělá „vše, co je v jejích silách, aby tuto záležitost vyřešila“. Podle agentury Reuters se na lodi stále nachází zhruba 2 500 tun pohonných hmot.

Plavidlo 25. července najelo na korálový útes v Indickém oceánu a jeho posádka byla evakuována. Z lodě pak začalo unikat palivo v důsledku praskliny v palivové nádrži. Podle některých se od úterka objevují na lodi nové praskliny a je pravděpodobné, že se loď rozbije na dvě části, uvedl deník CNN.

Mauricius v pátek vyhlásil stav ekologické nouze. Premiér Pravind Jugnauth uvedl, že ostrovní stát nemá prostředky k vyproštění uvázlého plavidla, a požádal o pomoc Francii, která ji přislíbila.

Mauricius je proslulý svým křišťálově průzračným mořem kolem pláží, které byly před propuknutím pandemie nemoci covid-19 velkým lákadlem pro turisty. V jeho vodách žije široká škála ryb a patří mezi vývozce tuňáků.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi