Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vinice skrývala dlažbu z dob starověkého Říma. Zachovaná mozaika archeology překvapila

Autor: sova - 
31. května 2020
17:37

Archeologové nedaleko severoitalské Verony objevili mozaikovou dlažbu z dob starověkého Říma v pozoruhodně zachovalém stavu. Stalo se tak navíc téměř sto let poté, co byly na stejném místě experty vypátrány zbytky starověké vily.

Fotografie unikátní dlažby zveřejnili představitelé města Negrar di Valpolicella. Lze na nich vidět složité vzory a barevné detaily mozaiky, z níž byla větší část po staletí zachována v téměř dokonalém stavu. Nález na území města byl učiněn v kopcovitém terénu, kde nyní stojí vinice, uvedlo vedení radnice.

Vilu na místě objevili experti už dříve

„Po desetiletích neúspěšných pokusů se archeologům podařilo odkrýt část dlažby a základů římské vily nacházející se severně od hlavního města, kterou vědci objevili před více než stoletím,“ píše se v prohlášení. „Cílem týmu bylo identifikovat přesný rozsah a umístění starověké stavby,“ dodávají jeho pisatelé.

Město se nyní bude snažit zajistit, aby unikátní dílo mohla brzy spatřit také veřejnost. K takovému cíli je ale ještě dlouhá cesta a k jeho uskutečnění budou samozřejmě potřeba značné finanční zdroje.

Starověké památky se v Itálii začínají znovu pomalu otevírat po období úplné a později částečné izolace země vlivem protipandemických opatření.

Zobrazit celou diskusi