Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pád letadla USA: Armáda vyzvedla těla obětí. Na cestě k troskám došlo k boji

Aktualizováno -
28. ledna 2020
16:51
Autor: ČTK - 
27. ledna 2020
11:17

Armáda Spojených států v úterý vyzvedla pozůstatky dvou osob, které zahynuly při pondělním pádu amerického vojenského letadla ve východním Afghánistánu. S odvoláním na vojenského činitele o tom dnes informovaly světové agentury. Ty se však neshodují, zda se na palubě letounu v době havárie nacházeli ještě další lidé. Předtím byly z místa havárie letounu hlášeny boje mezi afghánskými vojáky a radikálním hnutím Tálibán, které oblast kontroluje.

Původní informace hovořily o tom, že stroj letecké společnosti Ariana Afghan Airlines měl údajně spadnout do odlehlé horské oblasti, kterou ovládá radikální hnutí Tálibán. Letět měl na trase z Herátu do Kábulu a na palubě měl 83 lidí.

Tyto informace se ale ukázaly jako nepravdivé. „Americký letoun Bombardier E-11A se dnes zřítil v afghánské provincii Ghazní,“ uvedl na twitteru mluvčí americké armády v Afghánistánu Sonny Leggett. „Vyšetřování příčin havárie sice probíhá, nejsou však žádné náznaky, že by stroj sestřelila nepřátelská palba,“ dodal s tím, že ani takové tvrzení Tálibánu není pravdivé.

Američané „dnes odpoledne použili vrtulníky, aby evakuovali dvě těla z místa havárie“, řekl AFP předseda provinční rady v Ghazní Násir Ahmad Fakírí. „Během evakuace se nebojovalo,“ dodal. Po dobu akce nad místem dopadu podle něj kroužila americká letadla.

Podle agentury Reuters to byl již několikátý pokus o odvoz pozůstatků členů posádky. Ty předchozí vždy selhaly kvůli špatnému počasí nebo obtížnému terénu. Pentagon akci oficiálně nekomentoval.

Šéf letecké společnosti Ariana v průběhu pondělí popřel, že letadlo patřilo těmto aerolinkám. „Stala se letecká nehoda, ale to letadlo nepatří společnosti Ariana. Oba její dnešní lety - z Herátu do Kábulu a z Herátu do Dillí - jsou v pořádku,“ citovala ředitele agentura Reuters.

Mělo tak údajně jít nikoli o civilní letadlo, ale o letoun E-11A kanadského výrobce Bombardier, které mělo na palubě pokročilou elektroniku, jež pomáhá v navádění bezpilotních letounů, uvedla AFP.

Neověřené snímky z údajného místa havárie, zveřejněné na sociálních sítích, ukazovaly letoun havarovaný na sněhovém poli, na jehož ohořelé zadní části byl zřetelný znak amerického letectva.

Podle afghánských vojenských činitelů je místo dopadu Tálibánem kontrolované pouze zčásti a zamířily k němu jednotky afghánské armády.

Vojáci se k letadlu nedostali

Z místa, kde spadlo letadlo americké armády, jsou přitom v úterý hlášeny boje mezi afghánskými vojáky a členy Tálibánu. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Velitel policie v Ghazní Chálid Vardak řekl, že podle jeho informací jsou na místě čtyři těla a dva lidé z letadla pád přežili a nyní se pohřešují. Vojáci nakonec dostali rozkaz ke stažení a operace se podle něj ujme letectvo.

Mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid řekl, že se afghánští vojáci podporovaní americkou armádou pokusili k místu dostat, ale střetli se s bojovníky Islámského státu, který v Afghánistánu také působí. Pokus o obsazení místa tak byl podle mluvčího odražen, ale Tálibán prý umožní záchranářskému týmu odnést těla mrtvých.

"Bojovníci Tálibánu na místě napočítali šest těl," řekl Mudžáhid. Nevyloučil, že je mrtvých víc, ale letadlo prý shořelo.

Americký zdroj, jejž citovala agentura Reuters, sdělil, že ve chvíli nehody bylo v letadle méně než pět osob. Na místo se ale zatím nedostal nikdo z mezinárodních sil působících v Afghánistánu.

Video  Děsivý pohled na místo pádu letadla v Íránu: Pytle s mrtvými cestujícími, ohořelé oblečení a rozervané kusy Boeingu  - Reuters
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Manowar ( 28. ledna 2020 00:29 )

Teď nám budou ušáci týden tvrdit,že nikdo při pádu letadla nebyl zraněn.

Martin Lapáček ( 27. ledna 2020 23:24 )

To budou stejní idioti jako v Íránu...

abhydra ( 27. ledna 2020 17:10 )

Žvaněj,sestřelili mylně zase svoje lidi.

mikes15 ( 27. ledna 2020 16:57 )

Napadá mě hláška z filmu Hvězná pěchota III. Generálů jsou mraky

Zobrazit celou diskusi