Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Útok na USA: Rakety zasáhly jídelnu ambasády v Bagdádu. Minimálně jeden zraněný

Aktualizováno -
27. ledna 2020
09:55
Autor: ČTK, tsv - 
26. ledna 2020
22:40

Do areálu amerického velvyslanectví v irácké metropoli Bagdádu dopadly tři rakety. Jedna z nich zasáhla jídelnu. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na bezpečnostní zdroj. Ten dále uvedl, že na ambasádu bylo vypáleno celkem pět raket. Zranění utrpěl nejméně jeden zaměstnanec ambasády. Irácké bezpečnostní zdroje ale zprávu o přímém zásahu nepotvrdily. Uvedly pouze, že do přísně střežené zóny v Bagdádu, v níž se nachází také americké velvyslanectví, dopadlo pět raket a nikdo při tom nebyl zraněn. Kdo je za útokem, není jasné.

Reportér televizní stanice Al-Arabíja popsal, že viděl uvnitř areálu přistávat americký letoun. Zraněných je podle něj více, Washington ale tyto informace zatím nekomentoval.

Podle AFP je to poprvé, co rakety zasáhly přímo americkou ambasádu nacházející se v opevněné a přísně střežené Zelené zóně, kde sídlí vláda a mnoho dalších zahraničních zastoupení. Podobné raketové útoky zažila vládní čtvrť za poslední měsíce již několikrát, naposledy před týdnem. Kdo za útokem stojí, nebylo jasné. Nicméně podle Washingtonu měly podobné akce v minulosti na svědomí proíránské milice.

Americké ministerstvo zahraničí bylo informováno a vyzvalo Irák, aby plnil svou povinnost při ochraně diplomatických objektů.

Irácký premiér Ádil Abdal Mahdí ve svém prohlášení potvrdil, že několik raket zasáhlo americký zastupitelský úřad. Takovéto „kriminální činy oslabují svrchovanost Iráku a nedotknutelnost diplomatických misí v Iráku,“ sdělil Abdal Mahdí, který je ve funkci od své loňské demise jako úřadující premiér.

Situace v zemi je napjatá od doby, co americká armáda 3. ledna zabila v Bagdádu vlivného íránského generála Kásema Solejmáního a člena vedení iráckých milicí Abú Mahdího Muhandise.  Írán sliboval tvrdou odplatu a o pár dní později, 8. ledna, vypálil několik raket na základnu Ajn al-Asad ležící asi 200 kilometrů západně od Bagdádu a na základnu v Irbílu na severu země, kde působili dosud zejména američtí vojáci. USA až s odstupem přiznaly, že zraněno bylo 34 amerických vojáků.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

11karel11 ( 27. ledna 2020 09:51 )

Amíci okupují cizí země a nikdo si to nenechá líbit. Oni to začali, tak musí sklidit, co zaseli. Jejich světadíl je jim malý? Kdoví, jak v Číně se objevil koronavirus.

snehulak ( 27. ledna 2020 09:44 )

Lepší už to nebude, když jim tam zavedli tu svobodu, demokracii a atentáty. Oni za tím nemusí být Íránci. Spolu s tím Sujejmánem USA zavraždili i Iráčany kolem a ti mají také rodiny.

Deneček ( 27. ledna 2020 05:51 )

Už ani na americké rakety není spoleh.

Kazin ( 27. ledna 2020 05:09 )

Chudáci Amici jídelnu 😁 nějaké konto by nebylo pošlu na rohlík 😁😁

borjar ( 27. ledna 2020 03:16 )

Kačer Donald to kapánek podělal, už by ho měli amerikáni vykopnout, anebo odsoudit a zavřít.

Zobrazit celou diskusi