Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Sbohem, generále. Tisíce lidí obklopily rakev „alžírského lva“, kterého skolil infarkt

Autor: ČTK - 
25. prosince 2019
22:23

Alžířané dnes pohřbili náčelníka generálního štábu Ahmada Gaída Saláha, který zemi de facto vládl. Saláh v pondělí zemřel na infarkt, bylo mu 79 let, uvedla agentura Reuters. Jeho odstoupení z čela země požadovali demonstranti, kteří proti vládnoucí elitě protestují pravidelně každý týden již od února.

Rakev se Saláhovým tělem, zakrytá alžírskou vlajkou, byla dopoledne vystavena ve státním Lidovém paláci v centru hlavního města Alžíru, kam se s generálem přišli rozloučit vysoce postavení představitelé státu i občané. Tisíce Alžířanů se pak shromáždily před budovou a podél cesty na deset kilometrů vzdálený hřbitov. Tělo generála tam převezla lafeta tažená obrněným transportérem pokrytým květy.

Obřad v přímém přenosu vysílala také státní televize, která do rohu obrazu umístila fotografii zesnulého a nápis „Sbohem, alžírský lve“. Saláha označila za muže, který „do historie Alžírska zapsal své jméno zlatými písmeny“.

Saláh podlehl v pondělí ráno ve vojenské nemocnici infarktu. Armáda, v jejímž čele stál 15 let, je pilířem alžírského režimu od roku 1962, kdy země získala nezávislost na Francii. Generál Saláh byl pak její tváří a otevřeně spravoval moc v období mezi dubnovým odstoupením tehdejšího prezidenta Abdal Azíze Butefliky a prosincovým zvolením jeho nástupce, připomíná agentura AFP.

Náčelníkovo jméno často zaznívalo na protivládních demonstracích, které přinutily z velení odejít Butefliku. Demonstranti Saláha odsuzovali hlavně za represe vůči protestnímu hnutí a za jeho roli při prosazení nových prezidentských voleb, které podle nich jen umožnily pokračování stávajícího zkorumpovaného systému.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi