Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tvrdý zásah proti demonstrantům: Tři mrtví při pouliční vřavě v Bolívii

Autor: ČTK - 
20. listopadu 2019
19:19

Další tři demonstranti zahynuli a 30 jich utrpělo zranění při úterních střetech s příslušníky bezpečnostních sil v Bolívii. Stalo se tak, když se policisté a vojáci snažili ukončit blokádu velké rafinerie ve městě El Alto s cílem obnovit dodávky paliva do nedaleké metropole La Paz. Blokádami a dalšími protestními akcemi si chtějí přívrženci bývalého prezidenta Eva Moralese, který minulý týden podal demisi a utekl do Mexika, vynutit jeho návrat do země.

Podle Meziamerické komise pro lidská práva (IACHR) tak při protestech zemřelo už 27 lidí a stovky dalších byly zraněny. Protesty začaly v říjnu kvůli výsledkům prezidentských voleb.

Kolem rafinerie Senkata vztyčili Moralesovi stoupenci minulý týden barikády na protest proti prozatímní prezidentce Jeanine Áňezové, kterou obviňují, že se ujala moci při převratu. Nedostatek paliva v La Pazu mimo jiné ochromil městskou hromadnou dopravu. Po úterním zákroku bezpečnostních sil proti demonstrantům mohly cisterny s palivem poprvé po více než týdnu rafinerii opustit a vydat se k metropoli.

Úřad bolivijského ombudsmana ale obvinil bezpečnostní složky z přehnaného použití síly. „Žádáme úřady, aby případ prošetřily. Dvě z obětí byly zasaženy ostrou palbou,“ řekl mluvčí úřadu ombudsmana agentuře AFP.

Dvaapadesátiletá bývalá místopředsedkyně bolivijského Senátu Áňezová se prohlásila přechodnou prezidentkou Bolívie minulé úterý, když masové protesty po kontroverzním Moralesově vítězství ve volbách donutily tohoto prvního bolivijského prezidenta z řad domorodého obyvatelstva a několik vládních ministrů k demisi. Od Moralesova odchodu ze země jeho přívrženci denně demonstrují v ulicích metropole La Pazu a některých dalších měst a požadují odstoupení Áňezové.

Nejkrvavější střety se odehrály minulý týden v pátek ve městě Cochabamba v centrální části země, kde při střetech demonstrantů s policií a armádou přišlo o život devět lidí. Protestující kromě toho rovněž blokují hlavní silnice vedoucí ze zemědělských regionů do La Pazu a dalších velkých měst. V La Pazu, který leží v nadmořské výšce 3640 metrů, už docházejí některé potraviny, například maso či vejce, uvedla agentura AFP.

Video  Peklo v ulicích Bolívie: Exprezident Evo Morales uprchl ze země, demonstranti dál umírají  - Reuters
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi