Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Upálili ji jako čarodějnici, pohřbili jako upírku. Modrooká Polka se ukáže světu

Autor: peb - 
3. srpna 2019
13:55

Obličej ženy, kterou na konci 18. století v polskému Kamieńu upálili jako čarodějnici a pohřbili tak, aby jako upírka nemohla vstát z mrtvých, pozná široká veřejnost. Vědci  ji zrekonstruují pomocí moderních počítačových technologii, jak infromoval web časopisu Newsweek. 

Kostru nešťastnice archeologové nalezli v roce 2014. Tehdy si ještě mysleli, že se jedná o kostru muže, kterému dali jméno „Upír z Kamieńu“. V ústech lebky totiž byla cihla a kosti nohou byly probité kůly. 

Pozůstatky podobných „protiupírských“ pohřbů jsou k nalezení po celé Evropě, především pak v Polsku, Bulharsku a Itálii. Lidé tehdy patrně věřili, že těmito opatřeními zabrání popraveným, aby vstali z hrobu. 

Kromě kůlů a cihel se využívali i další techniky, jako například umisťování srpů na krk nebo zatěžkávání balvany. 

Blondýnu umučili k smrti 

Výzkumníci z lékařské univerzity ve Štětíně genetickou a forenzní analýzou zjistili, že pohřbené ostatky patřili ženě, které bylo v době smrti alespoň 65 let. Měřila přibližně 167 centimetrů, měla blond vlasy a modré oči. 

Žena podlehla zraněním, které jí způsobili nejspíš při veřejné popravě či lynčování. Je pravděpodobné, že byla nejdříve obviněna z čarodějnictví a potom mučena, jednalo se totiž o běžnou středověkou praxi až do konce 18. století. 

Vědecký tým plánuje využít zhotovený model ženiny lebky při rekonstruování jejího obličeje. „Hodně lidí chce vědět, jak tento člověk vypadal,“ uvedl šéf univerzitního forenzního a genetického týmu Andrzej Ossowski. 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi