Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Cestu k moři mění kolony v peklo. Zavřený známý tunel přivodil další problémy

Aktualizováno -
27. července 2019
16:10
Autor: peb, ČTK - 
27. července 2019
15:10

Notnou dávku trpělivosti a velkou obezřetnost budou potřebovat řidiči, kteří dnes  či zítra vyrazí na dovolenou směrem na jih Evropy. Začal totiž poslední červencový víkend, který tradičně patří k dopravně nejhorším dnům v roce na alpských dálnicích směrem k Jaderskému moři. Trpělivost řidičů už od sobotního rána zkouší severojižní dálnice A2, která spojuje Německo s Itálií. Dopoledne musel být u hranic s Itálií v obou směrech kvůli porouchanému vozidlu uzavřen Gotthardský tunel, již předtím se v místě tvořily dlouhé kolony.

Portál Bluewin ještě před uzavřením tunelu napsal, že se zde utvořila desetikilometrová kolona, což znamená čekací dobu až hodinu a čtyřicet minut. Tento tunel je tradičně kritickým místem, neboť má jen jeden tubus, ve kterém je pro každý směrem jeden jízdní pruh. Problémy i na dalším úseku A2 mezi Erstfeldem a Göschenenem, kde řidiči musí počítat s čekáním.

Švýcarský autoklub jako alternativu k cestě na jih nabízí sousední dálnici A13 s tunelem San Bernardino, která dnes dopoledne byla bez kolon.

Možné problémy se dnes očekávají i na dalších dálnicích směřujících do Středomoří, neboť v nejlidnatější německé spolkové zemi Bavorsko a také v sousedním Bádensku-Württembersku je dnes první prázdninový den. O očekávaných zácpách varoval také švýcarský list Blick s titulkem Pozor, Němci jedou. 

V Německu zhoustla doprava podle DPA především na dálnicích mířících do Rakouska a také u Hamburku ve směru k pobřeží Severního moře a k Baltu. U Hamburku na křížení dálnice A7 a A261 ve směru k dánským hranicím vznikla asi dvacetikilometrová kolona. Velkému náporu je vystaven i berlínský okruh ve směru na Štětín a také na Hamburk.

V Bavorsku musí počítat řidiči s kolonami například v okolí Mnichova a na dálnici A8 u hranic s Rakouskem. V rakouských zemích Salcbursko a Tyrolsko pak pro tranzitní dopravu o víkendech až do poloviny září platí zákaz objíždění zácp či vyhýbání se dálničnímu mýtu. V Tyrolsku na dálnici A11 mířící z Villachu ke Karavanskému tunelu do Slovinska vznikla podle listu Kronen Zeitung kolona dlouhá 15 kilometrů.

Vyplatí se cestu k moři odložit? 

Německý autoklub ADAC již předem doporučoval cestu k moři odložit přinejmenším na sobotní odpoledne či na neděli, nejlépe však na začátek pracovního týdne, kdy už bude cesta na jih o poznání volnější.

Po strastiplné jízdě přeplněnými dálnicemi v Německu a Rakousku musejí řidiči počítat s postáváním například před alpským tunelem Karavanky ve směru z Rakouska do Slovinska. Pomalé popojíždění rekreanty čeká po překročení italských hranic například u mýtnice poblíž Tarvisia. Až několikahodinové fronty si jako obvykle budou muset vystát řidiči při průjezdu přes slovinsko-chorvatské hranice.

Zobrazit celou diskusi