Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Němce trápí prudké deště. Ulice jsou pod vodou, spadla i střecha porodního sálu

Aktualizováno -
21. května 2019
17:00
Autor: ČTK - 
21. května 2019
13:30

Lijáky způsobené tlakovou níží Axel vyvolaly v Německu další záplavy. Pod vodou se ocitly ulice v hesenském Kasselu, v dolnosaském Helmstedtu se kvůli dešti zřítila střecha porodního sálu nemocnice, která byla už v pondělí částečně evakuována, informovala v úterý agentura DPA. Situace se postupně ve větších částech Německa uklidňuje a do středečního rána se prudší deště očekávají už jenom na jihu země. Potíže má po vytrvalém dešti i východ Švýcarska.

V některých částech Hesenska a Severního Porýní-Vestfálska napadlo během šesti nočních hodin až 50 litrů srážek na metr čtvereční, v částech Bádenska-Württemberska na jihozápadě spolkové republiky to bylo až 70 litrů během 24 hodin, uvedla dnes Christina Speicherová z německé meteorologické služby (DWD).

Silné deště dál trápí Německo, (21.05.2019). Silné deště dál trápí Německo, (21.05.2019). | ČTK

V Kasselu bylo dnes ráno pod vodou několik ulic a sklepů. DWD vydala varování před povodněmi ve východním Hesensku, v oblasti kolem Kasselu a v částech jižního Hesenska. Některé ulice musely být uzavřeny také ve městě Fulda, odkud jsou hlášeny popadané stromy, stejně jako z Giessenu. Zaplavené sklepy jsou hlášeny také ze Sárska či Porýní-Falce na západě Německa.

V durynském městě Plaue voda zaplavila zahrady, sklepy, tělocvičnu či mládežnický klub. Pod vodou se ocitlo i nádraží s kolejemi, vlaky tam proto nemohly zastavovat, ale jen městem projížděly.

V Naumburgu v Sasku-Anhaltsku se voda a bahno dostaly do sklepa a vstupní haly místního divadla. Ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko byl nejvíce zasažen východní kraj Lippe, kde musela být uzavřena řada silnic, které se ocitly pod vodou.

Město Wangen im Allgäu na samém jihu Německa vyhlásilo v noci na dnešek povodňovou pohotovost. Místní řeka Obere Argen se téměř vylila z břehů, za 24 hodin tam napršelo zhruba 100 litrů na metr čtvereční. Na jihovýchodě Bádenska-Württemberska platí varování před extrémními bouřkami, situace by se měla podle meteorologů zlepšit ve středu.

Kvůli silnému dešti byla evakuována nemocnice

V alpském podhůří spadlo až devět litrů srážek na metru čtverečním za hodinu, řekla dnes ráno Speicherová. S prudkými dešti je podle ní třeba v oblasti počítat až do středečního rána. Hladiny řek stouply na znepokojivou úroveň i v Bavorsku. Na jihu této největší spolkové země byla omezena regionální železniční doprava.

V dolnosaském Helmstedtu na severu Německa musela být evakuována jednotka intenzivní péče a porodní sál v místní nemocnici. Deník Mitteldeutsche Zeitung informoval, že se propadla střecha porodnice, když se na ní nahromadila voda kvůli ucpanému odvodňovacímu svodu. Podle hasičů se evakuace týkala šesti lidí.

Dál na severu Německa si výjezdy hasičů vyžádaly především údery blesků. V Meklenbursku-Předním Pomořansku zapálily v obci Gnevkow a na baltském ostrově Rujana střechy dvou domů, které jsou po požárech neobyvatelné.

Povodně jsou i ve Švýcarsku

Vytrvalý déšť vyvolal místní povodně také na východě Švýcarska, zasaženo bylo mimo jiné město Sankt Gallen. V Amdenu u jezera Walensee se vylil z břehů místní potok, voda ale podle policie velké škody nezpůsobila. Švýcarští meteorologové v souvislosti s lijáky varovali, že podmáčená půda by v některých oblastech mohla vést k sesuvům.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi