Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Krveprolití v Egyptě: Při útoku na autobus kousek od pyramid až 17 zraněných

Aktualizováno -
19. května 2019
19:12
Autor: ČTK, trm - 
19. května 2019
15:15

Nejméně 12 převážně zahraničních turistů bylo zraněno při explozi, jež zasáhla turistický autobus u nového egyptského muzea blízko pyramid v Gíze. S odvoláním na bezpečnostní zdroje to napsala agentura Reuters. AFP a AP ale s odvoláním na své zdroje informují o nejméně 17 zraněných. Podle ministerstva zahraničí mezi zraněnými nejsou Češi. Státní příslušnost zraněných dosud úřady nesdělily. Nejmenovaný bezpečnostní činitel agentuře Reuters řekl, že autobus vezl 25 jihoafrických turistů z letiště do oblasti pyramid na předměstí metropole Káhiry. K odpovědnosti za zřejmý útok se zatím nikdo nepřihlásil.

Pyramidové pole v Gíze patří v Egyptě k nejnavštěvovanějším památkám.

Nejmenovaný bezpečnostní činitel agentuře Reuters řekl, že autobus vezl 25 jihoafrických turistů z letiště do oblasti pyramid, střepy podle zdroje zranily také čtyři Egypťany, kteří jeli v autě na stejné silnici. Ve většině případů šlo podle zpravodajského webu BBC o zranění lehčí, tři lidé ale museli do nemocnice.

Izraelský novinář pracující pro zpravodajský kanál 13 zveřejnil na twitteru fotografii z místa, na které je žena potřísněná krví a zakrývá si obličej, zřejmě papírovým kapesníkem či bílou látkou. Podle zpravodaje bylo zraněno deset Egypťanů a ostatní turisté jsou z Jihoafrické republiky.

Na sociálních sítích se objevily záběry zachycující autobus, jehož některá okna exploze vyrazila. Vidět jsou také trosky ležící na silnici u nízké zdi, v níž je díra.

Mezi zraněnými jsou podle zdrojů Reuters turisté z Jihoafrické republiky. Úřady zatím nehovoří o případných obětech.


Mohamed el-Mahmoud popsal, že slyšel „velmi silnou eplozi“. Podle záběrů, které se objevily na sociálních sítích, jsou někteří turisté zakrvácení a autobus má rozbitá skla a pokroucená kola.

Egypt již roky bojuje proti islamistickým radikálům na Sinajském poloostrově, v minulosti se blíže k hlavnímu městu stali terčem útoků také koptští křesťané či turisté, připomíná agentura AP.

Nejnovější útok se stal ve chvíli, kdy se egyptský turistický ruch vzpamatovává po létech politické nestability, která nastala po povstání z roku 2011, jež vedlo k pádu tehdejšího prezidenta Husního Mubaraka. Jde o již druhý útok na zahraniční turisty za uplynulých šest měsíců.


 

 

 

 

 

 

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

email1 ( 20. května 2019 08:32 )

Nejlíp je doma na Šumavě na zahrádce a mám vše u pr.dele

verca21 ( 20. května 2019 08:17 )

Těm blbům jak vy říkáte by jste měl spíš poděkovat, až ty tam nebudou jezdit, tak místní ztratí možnost živobytí a pohrnou se davem sem. Nevidíte si ani na špičku nosu. A v Egyptě je dneska bezpečněji než v Paříži nebo ve Stokholmu, jen se o tom nesmí moc psát.

email1 ( 19. května 2019 18:04 )

Tam? Ani zadarmo! Co takhle Maledivy?

email1 ( 19. května 2019 17:35 )

Prazanda1, tam jezdíš prodávat svého parchanta čmoudům, co?

hejhej ( 19. května 2019 16:02 )

Muslimští vrazi.

Zobrazit celou diskusi