Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Mladé ženy odkládají mateřství a Američané stárnou. Nebude mít kdo pracovat, varují experti

Autor: ČTK - 
16. května 2019
06:36

Spojené státy se už řadu let potýkají s poklesem porodnosti, podle statistických údajů byl v tomto ohledu rok 2018 zejména u žen mladších 30 let mimořádně znepokojivý. Uvedlo to ve výroční zprávě americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Mladým Američankám se loni narodilo nejméně dětí za posledních 32 let.

V roce 2018 se v USA těmto ženám narodilo 3,8 milionu dětí, což je nejméně od roku 1986. Počet nově narozených dětí klesá čtvrtým rokem po sobě. Nepříznivé údaje podle agentury AP americké odborníky překvapily, protože ekonomika USA prochází úspěšným obdobím. Bude-li trend pokračovat, nastane podle demografů problém s nedostatkem pracovních sil a zvýšenými výdaji na zdravotní péči o seniory.

Kdyby porodnost v posledních deseti letech neklesala, byl by počet obyvatel Spojených států vyšší o 5,7 milionu, uvedlo CDC. Někteří odborníci ale považují znepokojení demografů za přehnané, protože v řadě případů jde o důsledek odloženého mateřství. Počet dětí narozených starším třicátnicím a čtyřicátnicím se totiž naopak zvyšuje.

Na tisíc žen ve věku 15 až 44 let se loni v USA narodilo 59 dětí, což je nejnižší ukazatel v dějinách USA. Počet porodů byl loni o dvě procenta nižší než v roce předchozím, vyplynulo z údajů CDC.

Video  Nejčastější pověry o těhotenství, kterým stále věříme.  - Health is wealth / titulky Adam Balažovič
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Sibyla ( 16. května 2019 08:02 )

Myslím, že zbytečná obava
Afroameričanů, hispánců a jiných nověji importovaných američanů (Haiťanů apod.) se rodí dostatek.
Nebo snad chtěli naznačit, že tihle zrovna moc pracovat nebudou ???

Taurus70 ( 16. května 2019 06:55 )

Jak jste si je vychovali tak je mate.Mam tetu ktera je dost velke zvire ve vyzkumu leciv,cely zivot se s dedou hadali k vuli jejimu osobnimu zivotu,deda tvrdil ze zenska ktera za svuj zivot nezalozi rodinu a nema dite je na svete k nicemu a prorokoval ji ze skonci sama nestastna a opustena cemuz se teta smala protoze v te dobe mela chlapu do postele dost,dnes ma 56 je sama bere antidepresiva a pri kazde oslave se zleje jak zakon kaze a lituje toho ze zvolila karieru.😂😂😂😂

Zobrazit celou diskusi