Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kdepak silná infekce. Ženě v oku žily čtyři malé včelky, krmily se slzami

Autor: Mii - 
10. dubna 2019
17:40

Na zcela unikátní případ narazili lékaři z Tchaj-wanu, kteří zkoumali oko jisté paní Heové. Žena navštívila místní nemocnici poté, co dlouhodobě trpěla bolestí a otokem jednoho své oka. Doktoři si nejdříve mysleli, že chytila silnou infekci, ale po bližším zkoumání zjistili, že jí v oku žije čtveřice drobného hmyzu. Informuje o tom televize BBC.

Objev se zadařil v univerzitní nemocnici Fooyin, kam žena s bolestmi přišla. Oční víčko měla masivně oteklé, ale jinak nic nenasvědčovalo tomu, že by bylo obydlené cizími organismy. Hmyz odhalily až podrobnější testy.

Podle lékařů šlo o čtyři ploskočelky, což jsou de facto malé včely, i vypadají téměř totožně. V angličtině se jim přezdívá „sweat bees“ neboli potní včely, protože je láká lidský pot. Lákají je i slzy, což je důvod, proč si včelky vybraly zrovna oko – živily se proteiny v slzách ženy.

„Nemohla vůbec zavřít své oko. Tak jsem se do něj podíval mikroskopem a viděl jsem něco, co vypadalo jako hmyzí vajíčka,“ popisoval neobvyklý problém doktor Hung Ci-tiang. „Chytil jsem nohu a velice pomalu jednu včelu po druhé vytáhl ven. Byly úplně v pořádku a ještě živé,“ pokračoval lékař.

Žena se do kontaktu s hmyzem dostala pravděpodobně, když vytrhávala plevel z hrobu jednoho svého příbuzného. Tehdy cítila, že se jí něco dostalo do oka, ale myslela si, že je to písek nebo prach. Pozornost problému začala věnovat až tehdy, kdy kvůli bolesti nemohla běžně fungovat.

Tchajwanská televize ukázala záběry z odstraňování včel z oka:

Monikay ( 10. dubna 2019 20:27 )

fuuuuuuuuuj

Zobrazit celou diskusi