Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zimní ráj Čechů v ohrožení. V Alpách do 30 let zmizí půlka ledovců, varují vědci

Autor: Mii - 
10. dubna 2019
13:50

Lyžování v rakouských nebo italských Alpách se velice brzy může stát aktivitou, o které se bude psát pouze v učebnicích dějepisu. Skupina švýcarsko-nizozemských vědců prezentovala na konferenci Evropské geofyzikální unie ve Vídni výsledky nové studie, podle které přijdou Alpy do roku 2050 o půlku svých ledovců. Do konce století pak přijdou o dvě třetiny ledu. Mohou za to současné klimatické změny. Alpské lyžařské resorty tak budou nuceny zavřít.

Studie nejdříve vyšla v odborném časopise The Cryospehere. Její výsledky ale byly natolik alarmující, že se ji autoři rozhodli odprezentovat i na zmíněné konferenci. Jejímu významu nahrává fakt, že je velice aktuální, vědci ke startovním výpočtům použili data z roku 2017. Ty zkombinovali s počítačovými modely a reálnými meteorologickými daty.

Výsledkem je předpověď, podle které celou alpskou soustavu 4000 ledovců čekají krušné časy. Do roku 2050 by současným tempem tání měla půlka ledu v Alpách zmizet. Způsobí to již existující emise, tudíž tento stav je nevyhnutelný. Co se stane následně, je otázka – i za předpokladu, že Země do té doby produkci skleníkových plynů výrazně omezí, bude tání pokračovat a do konce století zmizí dvě třetiny alpských ledovců.

Pokud emise zůstanou na stejné úrovni, existuje reálná šance, že se vypaří všechny ledovce. Bude to pro oblast velký ekonomický problém, a to nejen kvůli konci zimních sportů – regionu bez ledovců hrozí sucho, které by mohlo ovlivnit jak zemědělství, tak energetický průmysl, protože v Alpách se nachází řada hydroelektráren.

„Ledovce v evropských Alpách a jejich nedávný vývoj jsou jeden z nejpřímějších důkazů aktuálních změn klimatu,“ popisoval pro deník The Guardian švýcarský glaciolog Daniel Farinotii z výzkumného ústavu ETH Zurich, který se na studii podílel. „V tomto pesimistickém scénáři přijdou Alpy do roku 2100 o většinu sněhu, zbude jen několik úseků, které budou tvořit méně než pět procent,“ dodal jeho kolega Matthias Huss.

Resorty už teď řeší problémy

Vedoucí studie, doktor Harry Zekollari z Technické univerzity Delft, zdůraznil, že lyžování může být v Alpách velice brzy passé. „Když nemáte ledovce, je méně možností, kde si zalyžovat. Samozřejmě můžete lyžovat i na sněhu, ale protože ledovec je tak studený, udržuje sníh na místě,“ popisoval Zekollari pro server The Independent.

Podle něj ledovce táhnou lidi i v létě, což s jejich táním také skončí. Celým Alpám v důsledku klimatických změn hrozí turistický kolaps.

První problémy lze pocítit již dnes – v Rakousku se například vede debata kolem vysokých cen skipasů. Lidé si stěžují, že jsou moc drahé, ale lyžařské resorty argumentují, že nemají na vybranou. Protože sníh a led taje, musí více uměle zasněžovat, a to je finančně nákladné. Jen v Rakousku vyjde ročně umělé zasněžování na 3,8 miliardy korun.

Staré stroje navíc umějí produkovat sníh jen v mrazech a těch také není tolik, co dříve. Musí se nakupovat nové, které zvládnou tvorbu i v teple. To vše se promítá do cenových hladin v lyžařských resortech.

Asijské hory jsou na tom stejně

Alpy nejsou jediné pohoří, kterým ve světě hrozí kvůli klimatu masivní úbytek ledu. Únorová studie zveřejněná v prestižním časopise Nature uvedla, že třetina ledovců v Asii je odsouzená k brzkému zániku a nelze tomu příliš zabránit.

V Himálaji a pákistánsko-afghánském pohoří Hindúkuš pak může do roku 2100 dojít ke stejné situaci jako v Alpách – dvě třetiny ledu zmizí. Zde je to o to horší, že zatímco v Alpách tento kolaps existenčně ohrožuje „jen“ stovky tisíc až miliony lidí, v Asii jsou to dvě miliardy lidí. Nejsou v tom navíc započítaní lidé, kteří jsou ohroženi v důsledku rostoucích hladin moří, ke kterým tání ledu přispívá.

vaber ( 10. dubna 2019 15:07 )

Sahara byla kdysi zelená, pomalu rostla teplota planety a když zmizely ledovce z Evropy, začala Sahara vysychat. Teplota dál pomalu rostla a poušť se rozšiřovala na východ a jih. Vposledních 30ti letech se skokově zvýšila teplota , zcela se změnilo proudění atmosféry a skokově ustaly deště v Evropě a poušt se začne rozšiřovat na sever. Protože teplota planety neklesne neobnoví se ani deště a Evropa uschne jako Sahara. Bez vody umírá život velice rychle a půda se stejně rychle změní v písek, stačí několik roků. Co je na tom tak nepochopitelého? Jen lidé tomu nechtějí věřit.

Zobrazit celou diskusi