Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Při požáru bytovky zemřelo sedm lidí včetně dítěte. Další v Moskvě bojují o život

Autor: ČTK - 
4. února 2019
12:01

Nejméně sedm lidí zemřelo při požáru v centru Moskvy, další dva zranění zápasí o život. Uvedla to v pondělí agentura Interfax. Původní bilance čítala čtyři mrtvé, později hasiči při odklízení trosek narazili na další tři, včetně jednoho dítěte. Mezi oběťmi jsou podle médií také nejméně tři ženy.

V památkově chráněném domě z roku 1912, ve kterém je podle agentury TASS více než 100 bytů, se plameny rozšířily v noci na dnešek na plochu 2000 metrů čtverečních. Uhasit se oheň podařilo až nad ránem. Budově podle agentury hrozí zřícení.

Při požáru v Moskvě zemřelo nejméně 7 lidí, (4.02.2019). Při požáru v Moskvě zemřelo nejméně 7 lidí, (4.02.2019). | reprofoto/twitter

Příčiny požáru se vyšetřují. Experti předběžně hovoří o možném zkratu starého elektrického vedení, anebo o neopatrném zacházení s ohněm. Podle serveru Newsru.com se lidé udusili kouřem. Dvě oběti se hasičům podařilo najít ještě živé, jeden muž ale zemřel ještě ve vchodu do domu, druhý v sanitce cestou do nemocnice.

Dům plný hvězd

Hořet podle médií začalo zřejmě v bytě dcery ruského violisty Jurije Bašmeta. V domě, kde se ceny bytů podle novinových inzerátů pohybují v rozmezí asi 12,6 milionu až 56 milionů korun, žije několik známých umělců a umělkyň.

Hořela dvě patra. Jeden ze zachráněných televizi Zvezda řekl, že už po pár minutách se v bytě nedalo dýchat, díky nouzovým východům a rychlému zásahu hasičů se mu ale podařilo i s dítětem uniknout.

Požáry v Rusku

Při požárech v Rusku zahynou každoročně tisíce lidí. Počet obětí tam bývá mnohem vyšší než v lidnatější Evropě či USA. Hlavní příčinou bývá zchátralá infrastruktura, závadné topení či elektrické vedení, nedodržování předpisů spojené s uplácením inspektorů i obyčejné lajdáctví.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi