Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mačety, střelba i smrt za trhání lístku: Takhle se volí poslanci v Bangladéši

Aktualizováno -
30. prosince 2018
11:10
Autor: ČTK - 
30. prosince 2018
08:14

Nejméně deset lidí zemřelo při nepokojích, které doprovázejí dnešní parlamentní volby v Bangladéši. Informovaly o tom agentury AP a AFP s odvoláním na místní média. Tři osoby zabila policie zasahující proti demonstrantům a šest dalších zemřelo při střetech příznivců vládní Lidové ligy a hlavní opoziční formace kolem Bangladéšské nacionalistické strany (BNP). Zatím desátou obětí je policista, kterého zabili příznivci opozice. Bangladéšská volební komise vyšetřuje zprávy o volebních podvodech hlášené z různých míst země, napsala agentura Reuters.

Agentura AP volby interpretuje jako referendum o premiérce šajch Hasíně Vadžídové, jíž kritici vyčítají narůstající autoritářské sklony. AP též informovala o více než pěti desítkách telefonátů od lidí z celé země, kteří se označili za příslušníky opozice a tvrdili, že jejich úpravě hlasovacího lístku za zástěnou přihlíželi muži z vládní strany, kteří jim vyhrožovali.

„Obvinění (z volebních podvodů) nám hlásí z různých končin země,“ řekl mluvčí volební komise agentuře Reuters. Dodal, že pokud se obvinění potvrdí, komise zakročí.

Násilí spojené s volbami

V okrese Rangamati při bitce mezi stoupenci vládní strany Lidová liga a hlavní opoziční formace kolem Bangladéšské nacionalistické strany (BNP) zemřel nejméně jeden člověk, sdělila místní policie. Dalších deset osob utrpělo zranění.

Před volebním střediskem v okrese Čitágáon byl podle policie zabit stoupenec opozice, který se spolu s dalšími aktivisty snažil trhat hlasovací lístky. Policisté tvrdí, že na tyto osoby stříleli poté, co se stali terčem jejich útoku.

V Rangamati se násilnosti rozhořely už několik hodin před otevřením volebních středisek. Dvě skupiny provládních a protivládních voličů se tam do sebe pustily s noži, mačetami a holemi ve snaze ovládnout místní volební středisko. Klid nastolil až zásah armády.

Násilnosti provázely i tentokrát, stejně jako před čtyřmi lety, předvolební kampaň. Letos při tom zemřelo nejméně osm lidí. Policie v několika týdnech před volbami pozatýkala více než 10 000 členů a přívrženců opozičních stran.

Za hlavního favorita voleb je považována Lidová liga premiérky šajch Vadžídové, která by mohla získat již třetí mandát v čele vlády. Hlavním protivníkem je opoziční aliance kolem BNP, strana expremiérky Bégam Chálidy Zijáové. Ta ve volbách kandidovat nemohla, protože si odpykává trest za korupci.

Nynější ministerská předsedkyně podle některých analytiků využila státního aparátu k potlačení opozice, čímž si zajistila vítězství.

Právo hlasovat má 104 milionů ze 160 milionů obyvatel Bangladéše. O celkem 300 křesel v zákonodárném sboru se uchází 1860 kandidátů. Výsledky voleb by měly být oznámeny v pondělí.

cocumysvole ( 30. prosince 2018 12:53 )

Je to pronárod. Oplotit a nechat vychcípat. A takovouhle bandu neurvalou by nám sem chtěli nasadit.

Zobrazit celou diskusi