Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Prosila jsem doktory, aby ji oživili.“ Dcera se jí narodila v 21. týdnu, měla 410 gramů

Autor: Mii - 
27. prosince 2018
17:15

Lyla Stensrudová je skutečné zázračné dítě. Své matce Courtney se narodila v 21. týdnu těhotenství a vážila pouhých 410 gramů. Jelikož bezpečná hranice pro záchranu předčasně narozených dětí je 22. týdnů, doktoři ji nechtěli oživovat a dívce předpovídali smrt. Courtney je ale nakonec přemluvila a nyní, o čtyři roky později, se Lyle daří skvěle. Čím vším muselo nejpředčasněji narozené dítě, které přežilo, projít, promluvila matka pro server DailyMail.

Nebylo to jednoduché. Tak by se dal v kostce popsat příběh narození Lyly v červenci 2014. Dívka se narodila v 21. týdnu těhotenství a doktoři měli jasný verdikt – neresuscitovat, nepřežije. Žádné dítě narozené takto předčasně ještě nepřežilo.

Lyla v momentě svého narození vážila 410 gramů a měřila 25 centimetrů. Pro porovnání, i běžný zakrslý králík váží třikrát tolik. Nedýchala navíc. Aby se jí doktoři věnovali a resuscitovali ji, si musela Courtney doslova vyprosit.

„Držela jsem ji s ještě přidělanou pupeční šňůrou a prosila doktora, aby resuscitaci zkusil,“ popisovala matka. To se mu nakonec podařilo a Lyla byla rychle přemístěna na jednotku intenzivní péče pro předčasně narozené děti a napojena na dýchací přístroje, aby zesílila.

Nedělejte si naděje, vzkazuje doktor rodičům

Doktoři nechtěli novorozence resuscitovat proto, že obecně přijímaná nejzazší hranice pro úspěšnou záchranu je 22. týden. A i v ten není jisté, že dítě skutečně přežije. Podle statistiky zveřejněné v časopise Journal of the American Medical Association mají děti narozené mezi 22. a 23. týdnem těhotenství šanci na přežití zhruba 75%.

Jakmile se ale narodí v 22. týdnu těhotenství, šance na přežití klesá na 23 %. Třetina těchto přeživších má navíc vážná neurologická poškození.

Doktoři tak Lyle narozené v 21. týdnu těhotenství nepřikládali žádnou šanci na přežití. Přesto k jejich překvapení na resuscitaci reagovala, dorostla do normálních rozměrů a dnes chodí do školky.

Neonatolog Kaashif Ahmad, který se o Lylu staral, ale říká, že matky by si neměly dělat velké naděje, protože tento případ byl výjimečný. „Ti, kdo se v oblasti nevyznají, si mohou myslet, že odteď budeme zachraňovat i děti narozené před 22. týdnem. Jenže děti z 22. týdne jsou mnohem lépe vybaveny,“ vysvětloval Ahmad.

Dodal, že nemocnice o této záchraně informovala právě proto, že byla nestandardní. „Neměli bychom to očekávat od ostatních dětí. Musíme provést další výzkum,“ uvedl doktor.

Odnesla si jen zpomalenou řeč

Lyla byla nakonec napojená na plicním ventilátoru 56 dní. Doktoři se ji snažili odpojit dvakrát a nepodařilo se jim to. Uspěli až na třetí pokus, kdy byla přesunuta na nosní kanylu. Celkem na jednotce intenzivní péče strávila 4 měsíce. Její matka ji každý den navštěvovala.

Během té doby byla vystavena třem hlavním rizikům – chronickému poškození plic, retinopatii nedonošených dětí a přechodu z infúze na mateřské mléko. Žádný z problémů se ale neobjevil. Ani později se Lyla nepotýkala s žádným vážným poškozením.

Jediný pozůstatek, který si ze svého předčasného narození nese, je zpomalená řeč. „Nezvládne říct celou abecedu, občas vynechává písmenka,“ svěřila se Courtney. To je rozdíl oproti jejímu synovi, který uměl abecedu již v 17 měsících.

Podle doktorky Noelly Youngové z Univerzity Duke je to mezi předčasně narozenými dětmi častá váda. Courtney to ale nevadí – je ráda, že její dcera přežila všechny černé scénáře. Dnes jsou jí čtyři roky, má spoustu kamarádů a užívá si život jako každé jiné dítě.

Video  Nedonošené děti: Často přežijí i jen kilová miminka. Určující je kvalita života, říká lékař  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi