Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Exprezidenti v soudní síni: Mubarak (90) svědčil proti muži, který ho sesadil

Aktualizováno -
26. prosince 2018
20:20
Autor: ČTK - 
26. prosince 2018
17:56

V káhirské soudní síni se dnes objevili dva bývalí egyptští prezidenti. Husní Mubarak svědčil v opakovaném procesu s Muhammadem Mursím. Soud se týká organizace hromadného útěku z věznice v roce 2011, který si vyžádal lidské životy. Mursí v této kauze dostal v květnu 2015 trest smrti. Toto rozhodnutí ale odvolací soud v listopadu 2016 zrušil a nařídil nový proces.

Devadesátiletý Mubarak, který byl po téměř 30 letech ve funkci sesazen během povstání v roce 2011, vstoupil do soudní síně s hůlkou společně se svými dvěma syny. Na sobě měl tmavě modrý oblek a k tomu padnoucí kravatu, popsala agentura AP. Po fyzické i psychické stránce vypadal dobře, i když jeho řeč byla chvílemi pomalejší. Slyšení se uskutečnilo za přísných bezpečnostních opatření na jižním předměstí Káhiry.

Mubarak vypovídal asi hodinu a půl. Soudce se ho vyptával na desítky otázek souvisejících s bezpečnostní situací během povstání. Exprezident hovořil chraplavým hlasem, který postupně sílil, v určitých chvílích ale vypadal podrážděný a odpovídal, že nemá žádné informace či nezná detaily, uvedla agentura Reuters.

Devadesátiletý egyptský exprezident Mubarak svědčil u soudu proti svému nástupci, exprezidentovi Mursímu. Devadesátiletý egyptský exprezident Mubarak svědčil u soudu proti svému nástupci, exprezidentovi Mursímu. | Reuters

Soudce se bývalého prezidenta mimo jiné ptal na údajnou infiltraci zahraničních radikálů. Mubarak mu odpověděl, že tehdejší šéf zpravodajských služeb ho 29. ledna 2011 informoval o stovkách lidí, kteří se dostali do Egypta z palestinského Pásma Gazy a jejichž cílem bylo podpořit Muslimské bratrstvo. „Řekl mi, že jde o ozbrojené skupiny, které se dostaly ve velkém přes hranice, bylo to asi 800 lidí,“ prohlásil bývalý prezident. Jaká byla role těchto skupin již ale neupřesnil.

Mursí z nyní zakázaného Muslimského bratrstva byl prvním demokraticky zvoleným prezidentem po revoluci v roce 2011, která otřásla Egyptem v rámci takzvaného arabského jara. Zemi ale vedl podle zásad islamistů, což vedlo k četným protestům liberálních Egypťanů.

Doživotí a trest smrti

Po vlně protivládních demonstrací v létě 2013 svrhl Mursího vojenský puč, který vedl současný prezident Abdal Fattáh Sísí. Současný režim tvrdě zakročil proti Muslimskému bratrstvu. Teď je skupina v Egyptě řazena k teroristickým organizacím, tisíce jejích členů a stoupenců jsou ve vězení a při procesech s nimi padají vysoké tresty.

Mursí je obviněn a souzen v několika kauzách. Za spiknutí s palestinským hnutím Hamás s cílem destabilizovat Egypt dostal v červnu 2015 trest 25 let vězení, což se v Egyptě považuje za doživotí. Trest smrti mu byl vyměřen za organizaci hromadného útěku z vězení. V tomto případu byl ale nařízen opakovaný proces. Kauza se týká útěku více než 20 tisíc vězňů z egyptských věznic. Byl mezi nimi právě i Mursí a další členové Muslimského bratrstva a stal se během povstání proti Mubarakovi v roce 2011.

Zobrazit celou diskusi