Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Migranti riskují životy v Lamanšském průlivu. Z vratkých lodí jich zachránili 40

Autor: ČTK - 
25. prosince 2018
19:33

Britská pobřežní stráž dnes zachránila z vratkých člunů v Lamanšském průlivu 40 migrantů, včetně dvou dětí. Server BBC uvedl, že stráž je nalodila při pěti zásazích na různých místech. Někteří z nich byli podle BBC Iráčané, Íránci a Afghánci.

Máme důkazy, že za těmito ilegálními pokusy malých lodí přeplout Lamanšský průliv jsou organizované kriminální gangy,“ cituje BBC mluvčího ministerstva vnitra. Podle něj britské úřady úzce spolupracují s francouzskými partnery, aby dopadli členy těchto gangů, které „využívají zranitelné osoby a riskují jejich životy“.

Migrantů, kteří se pokoušejí dostat z Francie do Británie lodí přes Lamanšský průliv v posledních měsících výrazně přibylo. Přesné počty britské úřady neuvádějí, server BBC ale odhadl, že jen v listopadu to bylo přes 100 migrantů.

Běženci tuto trasu zkoušejí navzdory tomu, že kvůli velké hustotě lodní dopravy, silným mořským proudům, téměř neustálému větru a nízké teplotě vody jsou pokusy o překonání průlivu na loďkách velmi nebezpečné.

Video  Uprchlíci riskují své životy i životy svých dětí. Takto jim z přeplněných člunů pomáhají záchranáři.  - Reuters
Video se připravuje ...