Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Trumpův „Šílený pes“ končí. Ministr obrany se přel o stažení vojáků USA ze Sýrie

Autor: ČTK - 
21. prosince 2018
11:10

Americký ministr obrany James Mattis ve čtvrtek rezignoval na svou funkci, v níž měl v posledních měsících rostoucí neshody s prezidentem Donaldem Trumpem. Rezignace byla podle televize CNN přímým důsledkem Trumpem oznámeného odchodu amerických vojáků ze Sýrie, který se Mattis pokoušel ještě ve čtvrtek zvrátit. Trump uvedl, že brzy zveřejní jméno nástupce ministra, který z funkce odejde na konci února.

Osmašedesátiletý Mattis oznámil své odstoupení krátce po schůzce s Trumpem, na níž podle zdroje agentury Reuters probírali Sýrii a další témata, na něž měli odlišné názory. „Protože máte právo vybrat si ministra obrany, jehož názory na tato a jiná témata jsou lépe sladěny s těmi vašimi, myslím, že je správné, abych odstoupil,“ napsal Mattis v dopise zveřejněném americkými médii.

Šéf Pentagonu dále uvedl, že USA by měly udržovat pevná spojenectví a projevovat svým partnerům respekt. Zároveň má podle něho Washington zvolit jednoznačný postoj k zemím, jako je Rusko nebo Čína. V obou těchto bodech je Trumpovo chování mnohdy označováno za nevypočitatelné.

Klesající vliv Trumpova generála

Mattis ve svém dopise uvádí, že posledním dnem jeho působení v úřadu je 28. únor. Mattis byl v době po Trumpově loňském nástupu do funkce považován za jednoho z nejvlivnějších prezidentových spojenců a šéf Bílého domu jej nazýval „jedním ze svých generálů“.

V posledních měsících však Trump opakovaně jeho názory nebral v úvahu a ministrův vliv začal klesat. Mattis se stává dalším člověkem na neobvykle dlouhém seznamu politiků či úředníků, kteří Trumpa opustili či k tomu byli donuceni.

Zatím posledním významným vládním činitelem, který po Trumpově tlaku odešel, byl v listopadu ministr spravedlnosti Jeff Sessions. Podle amerických novinářů Mattisův odchod dláždí cestu globálnímu chaosu. Rezignace šokovala členy Kongresu z obou stran. Vůdce republikánské senátní většiny Mitch McConnell řekl, že ho znepokojuje, že důvodem byly „ostré neshody“ mezi Mattisem a Trumpem.

Obavy mezi politiky USA

Floridský republikánský senátor Marco Rubio se domnívá, že z Mattisova rezignačního dopisu je „naprosto zřejmé, že (USA) míří k sérii vážných politických omylů, které ohrozí národ, poškodí spojenectví a posílí protivníky“. Republikán a ohijský guvernér John Kasich označil současné dění v administrativě za chaos. „Tento zmatek na poli domácím i zahraničním Američany ohrožuje a musí se s ním okamžitě skoncovat,“ napsal na twitteru.

Demokratickému senátorovi Markovi Warnerovi situace nahání strach. Mattis byl podle něj „ostrovem stability uprostřed chaosu panujícího v Trumpově administrativě“. „Naše národní obrana je příliš významná na to, aby byla vydána napospas prezidentovým rozmarům“. Šéfka nynější demokratické menšiny ve Sněmovně Nancy Pelosiová sdělila, že ji zpráva o Mattisovi ohromila a zarmoutila. Mattis byl „pro mnohé z nás útěchou jakožto stabilní hlas z Trumpovy administrativy,“ řekla.

Jak uvedla stanice CNN, politici, experti a diplomaté zastávali dosud názor, že dokud je při jednání Národní bezpečnostní rady po Trumpově boku Mattis, bude vše v pořádku. „Zavládly obavy, jaké jsem ještě nezažil. Mohlo by to skončit špatně,“ řekl republikánský člen Sněmovny Adam Kinzinger.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Agent_007 ( 21. prosince 2018 12:10 )

Tak který další stát mají v plánu rozvrátit,rozbombardovat a záhy utéct.

Zobrazit celou diskusi