Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Váš mazlíček může žít věčně. Čínská firma ho za milion naklonuje

Autor: Mii - 
18. prosince 2018
18:55

Proč se vyrovnávat se ztrátou domácího mazlíčka, když může žít věčně. Tak zní motiv čínského firmy Sinogene, která se specializuje na klonování malých zvířat. Jde o jednu z prvních komerčních firem na světě, která tuto službu veřejně nabízí a již se jí podařilo naklonovat čínskou televizní psí hvězdu Juice. Stačí jen disponovat 380 tisíci jüany (1,3 milionu korun), píše agentura Reuters.

Jméno firmy Sinogene se poprvé dostalo do pozornosti médií minulý rok, když se jí podařilo úspěšně naklonovat geneticky upraveného bígla. O několik měsíců později společnost spustila službu veřejnosti. Klonování je v Číně téměř neregulované, ze strany úřadů ji tak nečekala žádná překážka.

Nyní Sinogene opět plní novinové titulky. Podařilo se jí naklonovat malého psíka jménem Juice, který je hitem čínských televizních obrazovek. Hrál v několika filmech a seriálech a drží si popularitu větší než mnoho místních herců.

Juice ale postupně stárne a jeho majitelé začali mít obavu, zda se jeho kariéra neblíží ke konci. Rozhodli se proto kontaktovat Sinogene, zda by nemohla psa naklonovat a jeho televizní život tak prodloužit. Juice nemůže mít ani potomky, protože je kastrovaný, jeho rod by tak jeho smrtí zcela skončil.

Psík Juice a jeho naklonované dvojče, Malý Juice Psík Juice a jeho naklonované dvojče, Malý Juice | Reuters

Pro Sinogene to byla výzva, jelikož Juice je vořech, kterého si majitelé vzali z ulice. Dosud firma klonovala jen čistá plemena s „čistší“ DNA. I tak se jí ale procedura podařila a Juice získal své dvojče, kterého jeho majitelé pojmenovali Malý Juice.

Z úspěchu se majitelé velice těší. Nepopírají navíc, že se ke klonování odhodlali kvůli komerčnímu úspěchu psa – je jejich hlavním zdrojem příjmů. „Juice je vlastně kus duševního vlastnictví se značným sociálním vlivem,“ řekl jeho trenér He Jun.

Zářná budoucnost klonování

Sinogene je první firmou v Číně, která podobnou službu veřejnosti nabízí. Zatím funguje jen chvíli, ale již vidí v tomto podnikání velký potenciál. „Zjistili jsme, že čím dál více lidí chce, aby je jejich domácí mazlíčkové doprovázeli déle,“ vysvětloval šéf firmy Mi Jidong.

V současnosti společnost nabízí jen klonování, postupně by se ale chtěla zapojit i do genetických úprav. Aby například v případě, kdy váš pes bude trpět genetickou nemocí, jeho klon chorobou netrpěl. Stejným směrem se vydávají firmy z Jižní Koreje, kde jich již několik podobných funguje.

Na Západě je klonování převážně tabu a naráží na přísné regulace. Čína je proto v Evropě a USA brána jako vzor toho, jak genetické inženýrství nemá fungovat. Že určité regulace chybí, přiznává i Tin-Lap Lee, profesor biomedicíny z Hongkongské univerzity.

„Vláda to vlastně podporuje, protože je to velice high-tech, a ona se snaží podporovat high-tech odvětví… plus se na to dá našroubovat vysoká marže,“ poodhalil Lee přístup Číny.

Zobrazit celou diskusi