Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trump odmítá vojáky se změněným pohlavím. Armáda je začala přijímat za Obamy

Autor: ČTK, for - 
23. listopadu 2018
22:55

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa požádala Nejvyšší soud USA, aby prověřil verdikty soudů nižší instance, které zablokovaly vyloučení části transgenderových osob z armády. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž tak chce prezident předejít federální odvolací soudy, které se věci nyní věnují. Trump chtěl původně zabránit vojenské službě všem transgenderovým osobám, později začal usilovat o zákaz pro ty, kteří podstoupili nebo vyžadují operativní změnu pohlaví.

Trend přijímání osob se změněným pohlavím do armády, který započal za vlády předchozího demokratického prezidenta Baracka Obamy, se Trump poprvé pokusil zastavit loni. Federální soud mu ale zakázal měnit pravidla armádní služby, neboť by to popíralo práva transgenderových osob zaručená ústavou.

Trump také až na výjimky, které by mělo posoudit ministerstvo obrany, nesouhlasí, aby v armádě sloužili vojáci, kteří podstoupili operativní změnu pohlaví, případně takovou operaci vyžadují. Podle amerických studií působí v americké armádě v aktivní službě 2500 až 7000 transgenderových osob, v armádních zálohách pak dalších 1500 až 4000.

Transgenderové osoby nechce ani ministr

Nejznámější transgenderovou osobou v americké armádě byla Chelsea Manningová, která ještě jako vojín Bradley Manning poskytla serveru WikiLeaks tajné armádní a diplomatické dokumenty. Odpykala si sedm let vojenského vězení a loni v květnu byla propuštěna.

Trump se vyslovil s podporou plánu ministra obrany Jamese Mattise již v březnu. Ministr nechce v armádě osoby s genderovou dysforií, což je totální rozpojení psychického a fyzického pohlaví. Světová zdravotnická organizace (WHO) až do letošního roku označovala genderovou dysforii za duševní poruchu, ale už ji za ni nepovažuje.

 

Taurus70 ( 24. listopadu 2018 14:30 )

Vypada to ze ma i svetle chvilky,co by tam takovi zebraci delali?😠💩

prvosienka ( 24. listopadu 2018 04:26 )

toto je od Trumpa sympatická

Joe Maranzano ( 24. listopadu 2018 01:09 )

Jednou to je porucha, tak je to porucha. Když člověk odmítá to jakého je pohlaví, tak to znamená problém. Tečka.

Zobrazit celou diskusi