Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Místo milionového obrazu od Picassa podvrh. Z nálezkyně si vystřelili divadelníci

Autor: ČTK, AKu - 
19. listopadu 2018
15:39

Nález obrazu Hlava harlekýna od Pabla Picassa, ukradeného před šesti lety z galerie Kunsthal v nizozemském Rotterdamu, byl zřejmě nejapný žert. Zprávu přinesla ČTK a britská média. „Dílo“ na základě anonymního tipu našla v Rumunsku spisovatelka rumunského původu Mira Feticuová.

Celá aféra začala podle serveru BBC přibližně před deseti dny, kdy Feticuová obdržela anonymní vzkaz s informací, že ukradený Picassův obraz Hlava harlekýna je v župě Tulcea na jihovýchodě Rumunska. Spisovatelka, která o krádeži napsala knihu, odcestovala v doprovodu novináře Franka Westermana do Rumunska, kde pak skutečně na uvedeném místě zabalený obraz našla pod kamenem. Následně jej předala na nizozemskou ambasádu v Bukurešti.

V pondělí však holandský novinář informoval, že se stala obětí vtípku, za nímž stojí belgičtí divadelníci Bart Baele and Yves Degryse.  Jejich cílem zřejmě bylo vzdát poctu známému padělateli Geertu Janu Jansenovi, jenž až do roku 1994, kdy byl dopaden, vytvořil více než 1600 falešných obrazů, především holandských a francouzských mistrů.

 

Oba divadelníci podle serveru Guardian uvedli, že jejich produkční společnost se prozatím zdrží komentáře, neboť nejprve chtěla mluvit se samotnou Feticuovou. Více informací by měli poskytnout v nejbližších dnech.

Předpokládaná malba slavného španělského malíře a sochaře v odhadované hodnotě kolem 800.000 eur (20,8 milionu Kč) byla nalezena v sobotu večer v župě Tulcea na jihovýchodě Rumunska. Někteří experti nad pravostí malby ale hned vyjádřili pochybnosti.

Obraz Hlava harlekýna, který Picasso namaloval v roce 1971, ukradla v říjnu 2012 z rotterdamské galerie skupina zlodějů z Rumunska. Spolu s ním odnesli i několik dalších děl od předních světových malířů, jako je Henri Matisse nebo Claude Monet. V následujícím roce byl kvůli tomu odsouzen šéf tohoto gangu a jeho komplicové, ukradená díla se zatím najít nepodařilo. Rumunští odborníci se domnívají, že nejméně tři z nich pachatelé spálili, aby zničili důkazy.

Matka šéfa gangu vyšetřovatelům řekla, že odcizené obrazy spálila doma v kamnech, aby ochránila svého syna. Později ale od této výpovědi ustoupila.

 

 

Zobrazit celou diskusi