Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Konec alkoholu i gladiátorů v ulicích. Řím přitvrdil proti turistům

Autor: Mii - 
17. listopadu 2018
11:04

S větší opatrností budou muset postupovat turisté při své příští návštěvě Říma. Italská metropole se rozhodla některé dočasné vyhlášky udělat trvalými, plus zavedla několik dalších. Po městě je odteď například zakázáno pohybovat se v historických kostýmech a žádat o fotografie, pít na veřejnosti nebo organizovat potyčky v pivnicích, píše server lokal.it.

Nad zpřísněním pravidel se dohodla římská městská rada, která jimi chce ochránit život ve městě. Trvale zakázáno je nyní třeba plavání v římských fontánách nebo pojídání jídla ve vybraných oblastech, což byla nařízení, jejichž platnost měla skončit příští rok v březnu.

Město se také dohodlo, že více omezí pohyb psů po Římě, propagování prostituce a „ledabylé konzumování jídla“. „Po 72 letech čekání má Řím konečně nové městské regulace. Dnes je historický den,“ komentovala novinky římská starostka Virginia Raggiová. Podle ní městská policie zároveň přijme 500 nových strážníků, aby mohla nová pravidla lépe vymáhat.

Mnoha oznámeným tématům se Řím v minulosti věnoval. Vždy ale šlo o krátkodobou akci, nikdy trvalé opatření. Pokuty pro lidi v historických kostýmech rovněž existovaly, nyní se jen drasticky zvýšily. Každý, kdo bude chycen v kostýmu gladiátora nebo centuriona (antický římský voják) a bude se s lidmi fotit za peníze, může dostat pokutu až 400 euro (zhruba 10 300 korun). Podle Říma totiž tito lidé okrádají a obtěžují turisty.

Alkohol ve 3 ráno už nedostanete

Nejkontroverznější ale je trvalé schválení nových přísných zákonů proti pití na veřejnosti. Rada je navrhla v první polovině letošního roku s výjimkou městské části, kde žije starostka Raggiová. Na ulicích je po desáté hodině večer zakázané pohybovat se s lahví v ruce a od půlnoci zákaz konzumace alkoholu z jakékoli nádoby.

Od druhé hodiny ranní je pak zakázáno prodávat alkohol úplně, a to i v barech, klubech a restauracích. Jakmile někdo nařízení poruší, hrozí mu pokuta 150 euro, (cca 3800 korun), pro restaurace 280 euro (cca 7200 korun).

Podnikatelé tato nařízení kritizují, podle nich přijdou o zákazníky. Nemyslí si navíc, že by omezení veřejného pití mělo velký vliv na uklidnění situace na ulicích.

„Nechutný“ život v Římě

Další série nyní trvalých opatření se týká římských fontán. Lidé na ně mají zakázáno lézt, plavat v nich a konzumovat v jejich blízkosti jídlo. Konzumace jídla je zakázaná i v několika dalších historických místech, například na Španělských schodech. 

Angličtí turisté v římské kašně. Přesně toto chování je nyní trvale zakázané Angličtí turisté v římské kašně. Přesně toto chování je nyní trvale zakázané | Profimedia.cz

Městská rada se k opatřením uchýlila poté, co si místní obyvatelé začali stěžovat, že život v Římě „se stal nechutným“. Upozorňují například na množství odpadků v ulicích nebo selhávající infrastrukturu. Problémem se také stali neukáznění turisté.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mandat ( 18. listopadu 2018 09:01 )

A co hodla Rim delat s ilegalnima migrantama,ktery obtezuji a okradaji turisty i mistni ?

otrusnik ( 17. listopadu 2018 13:54 )

To je naprosto v pořádku. Proč si nechávat dělat bordel ve městě turisty /cizinci/, když naprosto postačí místní obyvatelstvo.

Zobrazit celou diskusi