Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Dětem jsem tahal kulky z hlavy.“ Zakrvácení doktoři promluvili o hrůzách zbraní

Autor: Mii - 
15. listopadu 2018
20:41

Intenzivní spor se v minulých dnech rozhořel mezi americkými doktory pomáhajícími obětem střelných zranění a americkou Národní střeleckou asociací (NRA). Asociace doktory kritizovala, že se snaží v problematice držení zbraní angažovat a nabádají proti pistolím. Doslova uvedla, „ať se nešťourají v tématech, která se jich netýkají“. Nás se to ale týká, reagují lékaři a začali na internetu sdílet drsné fotky ze zákroků, při kterých se snaží oživit právě oběti střelných zbraní.

Celý spor začal článkem nazvaným Omezování zranění a smrtí spojených se střelnými zbraněmi v USA: Pozice American Collage of Physicians, který otiskl odborný časopis The Annals of Internal Medicine.

Autoři v něm říkají, že doktoři by měli začít informovat pacienty o rizicích spojených s držením střelných zbraní v domácím prostředí. „Medicínská profese má speciální odpovědnost mluvit o prevenci zranění a smrtí spojených se střelnými zbraněmi, podobně jako se mluví o rizicích k veřejnému zdraví,“ stojí v textu.

Na to reagovala NRA, která na Twitteru zveřejnila vlastní stanovisko. „Je to jen další ukázka toho, jak podporovatelé omezení zdržení zbraní společně s mainstreamovými médii využívají kriminálních činů vyšinutých jedinců, aby toto omezení, které ničemu nezabrání, prosadili. Podobný zákon již existuje v Kalifornii a žádné tragédii nezabránil,“ uvedla mluvčí NRA Jennifer Bakerová. Později NRA uvedla, že doktoři „se nemají nešťourat v tématech, která se jich netýkají“.

Fotografie plné krve

Toto vyjádření řadu doktorů rozhněvalo. Zejména doktory, kteří se denně dostávají do kontaktu s oběťmi střelných zbraní a ošetřují jejich zranění. Podle nich se jich téma týká a mají co do toho mluvit. „Nebudeme mlčet o násilí spojeném se střelnými zbraněmi. Mluvím za tohoto pacienta a za všechny rodiče těchto obětí,“ napsala na Twitter doktorka Kristina Geeová, která k příspěvku připojila svou fotku, na které je celá zašpiněna krví pacienta, který zemřel na následky postřelení.

Další doktoři se rychle připojili. „Máte ponětí, kolik kulek musím každý týden tahat z mrtvol? Týká se mě to sakra hodně,“ přidala názor forenzní patoložka Judy Melineková. Jiní zdravotníci pokračovali s ještě smutnějšími příběhy. „Dětem jsem tahal kulky z hlavy, viděl jsem pacienty s poškozeným mozkem. Děti přežily, ostatní ne. Rád si o tom s někým pohovořím. Vy ale chce, aby byli lidi zticha,“ stěžoval si na NRA doktor Aaron Nelsin.

Podobných příspěvků se na sociálních sítích objevily desítky. Často jsou obohacené podobnou fotkou, jakou sdílela doktorka Geeová – snímkem zakrváceného prostředí nebo přímo doktora od krve oběti střelné zbraně.

Upozornění: Fotografie obsahují krev

Zobrazit celou diskusi