Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pili moč a jedli šváby. Čínská firma krutě trestala nevýkonné zaměstnance

Autor: Mii - 
11. listopadu 2018
13:20

Otřesný způsob trestů pro zaměstnance, kteří nedosahovali dostatečného výkonu v práci, zvolila čínská firma z města Cun-i. Její manažeři nutili pracovníky pít moč, jíst šváby, bili je řemeny a způsobovali jim další nepříjemnosti. Odhalilo to video, které uniklo na čínskou sociální síť Weibo. Případ nyní vyšetřuje policie, která již tři manažery zatkla, informuje BBC.

Video podle čínského serveru China Youth Daily uniklo na internet minulý týden. Okamžitě vyvolalo poprask, jelikož ukazuje, jak jsou zaměstnanci ponižováni a trestáni naprosto dehonestujícím způsobem – musí pít moč, jíst šváby a manažeři je fyzicky bijí, což je vše ukázáno na skrytém videu.

Jméno firmy, ve které k těmto trestům docházelo, policie neuvedla. Zjistila ale, že metody z videa zdaleka nejsou jediné, které manažeři vůči zaměstnancům používali. Mnohdy museli pojídat velké množství hořčice najednou, pít vodu, ve které plavaly ponožky, nebo si museli oholit všechny své vlasy.

„Po krátkém ověření bylo zjištěno, že společnost fyzicky i psychicky ponižovala zaměstnance, aby je tím motivovala prodávat více věcí,“ uvedla policie v prohlášení. Manažerům, kteří se na těchto praktikách podíleli, hrozí vězení, protože „otevřené ponižování osob“ je v rámci čínských zákonů trestné. Prozatím je vedení firmy ve vazbě.

Mnohdy ne trest, ale teambuilding

Zpráva přišla jen měsíc poté, co čínská společnost provozující sdílenou jízdu Didi uvedla, že jeden z jejích řidičů nabídl zákazníkovi lahev naplněnou močí místo vodou. Firma se za to omluvila a vysvětlovala, že řidič použil lahev, protože nemohl najít veřejnou toaletu. Zákazníkovi poradila, ať absolvuje zdravotní vyšetření.

Informace o podivných praktikách čínských firem ale přicházejí pravidelně. V minulosti se například zjistilo, že některé firmy nutí své zaměstnance, ať si navzájem dávají facky, lezou na veřejnosti po čtyřech končetinách nebo líbají odpadkové koše. Mnohdy k těmto praktikám dochází v rámci firemních školení.

Zobrazit celou diskusi