Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Plasty zabijáci: Mládě žraloka zemřelo zaseknuté v pytlíku. Na „DiCapriově“ pláži

Autor: Mii - 
7. listopadu 2018
06:20

Zátoka Maja na thajském ostrově Pchi Pchi byla kdysi idylickým rájem s blankytně průhlednou vodou. Nic zdejší pohodu nenarušovalo. V roce 2000 zde ale Hollywood natočil film Pláž a od té doby sem proudí tisíce turistů, kteří s sebou přinášejí stovky odpadků. Plastové sáčky, brčka a kelímky se povalují jak v písku, tak ve vodě. Setkání s jedním takovým pytlíkem stálo mládě žraloka život. A nebylo zdaleka jediné, píše server DailyMail.

Nešťastný osud potkal mládě žraloka černoploutvého. Zatímco plavalo ve vodě, hlava se mu zasekla v plastovém pytlíku od rýže a už se z něj nemohlo dostat. Pytlík se navíc zasekl přímo v místě, kde měl žralok žábry, čímž mu zablokoval přísun kyslíku a mořské zvíře se postupně utopilo.

Mrtvé mládě nakonec vyplavil na břeh příliv, kde jej našel instruktor potápění Andrew Hewett. Ten kontroloval, v jakém stavu se aktuálně zátoka nachází – oblast musela být v květnu letošního roku uzavřena, aby se místní ekosystém trochu zregeneroval, jelikož davy turistů ho značně poškodily, a to nejen množstvím odpadků.

Dříve totiž na zátoku přicházelo až 5000 lidí denně, které na místo svážely trajekty a lodě. Jejich zájem vyvolal hlavně hollywoodský film Pláž s Leonardem DiCapricem v hlavní roli, ve kterém byla oblast vyobrazena jako idylická tropická destinace.

Kvůli velkému množství turistů se však postupně z oblasti začaly stahovat původní druhy zvířat, což místní ochranáři vyhodnotili jako alarmující. Žraloci černoploutví se neukázali několik měsíců. Začali se ukazovat až nyní, týdny po uzavření pláže veřejnosti. Pro jednoho jedince ovšem návrat nedopadl dobře.

„Jako by se ptal, proč musí umřít“

Místní úřady začaly mrtvé zvíře vyšetřovat. „Byli jsme o tom obeznámeni. Zahájil jsem vyšetřování, abychom zjistili, zda někdo žraloka ulovil, nebo se v pytlíku zasekl sám,“ uvedl Worapot Lomlim, šéf národního parku Hat Noppharat Thara-Mu Koh Pchi Pchi. Podle něj ale incident v každém případě jasně ukazuje, že je třeba v odklízení odpadků pokračovat.

Mořský biolog Thon Thamrongnawasat popsal, že žralok proti pytlíku neměl šanci. „Žraloci potřebují ke správnému dýchání volný pohyb. Tenhle žralok plavat nemohl, tak se utopil,“ vysvětloval doktor. „Podívejte se na jeho oči. Vidíte, že má spoustu otázek. Jako by se ptal, proč musí umřít. Tento obrázek zcela jasně ukazuje, jak odpad škodí moři,“ dodal Thamrongnawasat.

Plastu v moři skokově přibývá

Podle březnové zprávy britské vlády se objem plastů v moři do deseti let ztrojnásobí, pokud se situace nezmění. Pro mnoho lidí je to ale podle vlády vzdálený problém, jelikož se v blízkosti moře ani nepohybují. Lidstvo má navíc více informací o povrchu Měsíce než o dnu oceánů, takže nejsou zcela jasné důsledky tohoto znečištění.

Aktuálně se odhaduje, že se v moři nachází 50 milionů tun odpadu. Do roku 2025 by to mělo být 150 milionů tun. Aby k tomuto číslu nedošlo, země po celém světě se snaží nacházet cesty, jak produkci jednorázových plastů omezit, a jak je nahradit více biologicky rozložitelnými materiály.

Zobrazit celou diskusi