Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Ochrnutý David se zvedl z vozíku a ujde i kilometr. Díky elektrodám v páteři

Autor: Martin Valeš - 
3. listopadu 2018
19:25

Už osm let se David neobejde bez pomoci vozíku, teď zkouší ale revoluční terapii. S elektrickým implantátem v páteři dokáže ujít přes kilometr.

Po poraněních míchy přestává spodek těla dostávat informace z mozku. Na Polytechnické škole Lausanne to dokážou zvrátit. Nedostatečné nervové vzruchy zesílí, ne-li nahradí elektrická stimulace. „Po letech výzkumu jsme schopní v reálném čase napodobit, kterak mozek aktivuje míchu,“ popisuje profesor Gregoire Courtine.

Hlasové ovládání přes chytré hodinky

U tří pokusných pacientů se zadařilo docela rychle. Neurologové jim dali přístroj používaný pro mozkovou stimulaci u Parkinsonovy choroby. Bezdrátově je spojený s chytrými hodinkami, přes něž se ovládá hlasem. „Cílená stimulace musí být přesná jako švýcarské hodinky,“ popisuje Jocelyne Bloch, která elektrody do páteře mužům zaváděla. „Ale do týdne mohli všichni s pomocí opor chodit!“ dodala.

Po pěti měsících tréninku dokázali s pomocí stimulace a chodítek v laboratoři ujít přes kilometr. „Jeden z přelomů bylo, když jsem začal chodit bez opory,“ popisuje David Mzee (28), který ochrnul před osmi lety při sportu. „Pustil jsem se madel, ujít ty tři kroky bylo neskutečné,“ zaradoval se.

Pacienti zvládli pak i chůzi bez přístroje

Ale přišel ještě větší a nečekaný úspěch: dva pacienti začali nohy ovládat i bez přístrojů a dokázali takto ujít několik kroků! „Nervová soustava na terapii zareagovala ještě lépe, než jsme očekávali,“ žasne Courtine.

VIDEO: Vozíčkář Ondřej Srp poté, co slanil ze střechy hotelu Voroněž

Video  Vozíčkář Ondřej Srp poté, co slanil ze střechy hotelu Voroněž  - Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dostojevskij ( 4. listopadu 2018 13:48 )

To je spojení vědy a medicíny!!! Úžasné a obdivuhodné. Lepší, jak psát o celbr., politicích!! Toto si zaslouží obdiv a úctu!!! Sem mají směrovat peníze, ne na ubohý senát! Výzkum, věda - super!!!!!!!!!

jany ( 4. listopadu 2018 08:55 )

tohle me potesilo

Monikay ( 3. listopadu 2018 20:13 )

to je skvělé

Zobrazit celou diskusi