Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Nemocnice vězní pacienty, kteří nezaplatili léčbu. Drží je zavřené na pokojích

Autor: ČTK, nkov - 
27. října 2018
09:34

Některé nemocnice ve druhém největším městě Konga Lubumbashi zadržují pacienty, kteří nezaplatí za poskytnutou zdravotnickou péči. Napsala to agentura AP s odvoláním na rozhovory s lékaři, zdravotními sestrami i nemocničními úředníky.

Podle AP tuto praktiku nevyužívá jen jedna z více než 20 nemocnic ve městě. Konžská vláda přitom podobný postup už dříve odsoudila a slíbila, že proti provinilcům zakročí. Zástupce ministerstva zdravotnictví ovšem přiznal, že vládní činitelé „nemohou být všude“.

Věznění pacientů nemocniční personál neskrývá. V přeplněných pokojích jsou přitom zadržovány mladé matky, děti i starší osoby. Jeden z takových pokojů sdílí dvaadvacetiletá Kimenua, která před čtyřmi měsíci prodělala těžký císařský řez, a zhruba osmdesátiletý Gabriel, který si před více než rokem zlomil nohu. Kimenua dluží nemocnici 360 dolarů (přibližně 8000 korun), Gabriel 1477 dolarů (asi 33 500 korun). Odejít mohou, až částku uhradí.

Podle AP je věznění pacientů běžné nejen v Kongu, ale i ve většině afrických zemí a také v Bolívii a na Filipínách. Mezinárodní dárci a agentury, které v zemích investují miliardy dolarů, včetně Evropské unie, Dětského fondu OSN (UNICEF), Mezinárodního výboru Červeného kříže, přesto popírají, že o těchto postupech vědí, nebo odmítají takové zprávy komentovat.

Podle odborníků se dárci raději soustřeďují na konkrétní programy, jako například boj proti AIDS, než na komplexní zdravotnickou péči. Specialista na zdravotnickou politiku Robert Yates přitom uvedl, že Světová zdravotnická organizace (WHO) by mohla alespoň přijmout rezoluci, v níž by postup nemocnic odsoudila.

„V rámci snahy zajistit univerzální zdravotnickou péči by si WHO mohla sednout se všemi ministry zdravotnictví a veřejně se zavázat, že zajistí, že zdravotnická zařízení nebudou nezákonně zadržovat pacienty,“ řekl Yates. Zároveň je podle něj nutné, aby světové vlády a OSN uznaly postup jako porušování lidských práv.

paralenka ( 27. října 2018 22:54 )

Naše nemocnice, mnohdy částečně předělané na LDNky pro změnu drží pacienty, aby nekrachly a udržely se zuby nehty, takže jsou skutečnými mistry v dojení pojišťoven. Ta, kterou mám na mysli, dovedla stav hospitalizované osoby do takových konců, že to málem skončilo tragicky. Je otřesné, když prohlásí, že uvedenou osobu po několika měsících zbytečného držení propustí, až prý bude v takovém stavu, jako když přišla! A to opravdu nejsme v zaostalém africkém státě, ale u nás v Čechách! Byznys, který se rozmohl po změnách sítě nemocnic, je skvělým přivýdělkem především pro lékaře důchodce či různé docenty či profesory, co mají i při působení ve fakultkách a výuce na fakultách stále málo, a hlavně svými tituly nachytají další naivní nemocné zoufalce! Léčí všechno, co na tom, že nemají potřebnou atestaci, brání se pozvat specialistu, aby jim neviděl do karet! Hlavně že tyhle pseudoléčebny berou pod svá křídla obce, aniž by zajistily odborný dozor nad péčí a účelným nakládáním s prostředky!

Zobrazit celou diskusi