Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Francie zakázala kvůli bezpečnosti burky. Porušujete lidská práva, vzkazuje OSN

Autor: ČTK, nkov - 
23. října 2018
13:54

Podle OSN porušuje francouzský zákaz islámských oděvů zahalujících celé tělo včetně obličeje lidská práva. Výbor OSN pro lidská práva Francii nařídil přezkoumání příslušného zákona, informovala agentura Reuters.

Francie podle výboru OSN zákaz nikábů či burek dostatečně nevysvětlila. Výbor dal Paříži 180 dní na to, aby ho informovala, jaká opatření přijala. „Výbor konkrétně nepřesvědčilo tvrzení Francie, že zákaz překrývání obličeje je nezbytný a přiměřený z bezpečnostního hlediska nebo v zájmu dosažení cíle 'spolužití' ve společnosti,“ uvedl výbor.

Rozhodnutí Výboru pro lidská práva, což je tým nezávislých expertů dohlížejících na dodržování Mezinárodního paktu o občanských a politických právech z roku 1966, nejsou právně závazná. Ale na základě jednoho z opčních protokolů Francie uznává mezinárodní právní závazek rozhodnutí výboru plnit „v dobré víře“.

Výbor dospěl ke svým závěrům po stížnostech dvou Francouzek, které byly v roce 2012 usvědčeny z porušení zákona z roku 2010, který stanoví, že „nikdo nesmí ve veřejném prostoru nosit jakýkoli druh oděvu určený k zahalení obličeje“.

Výbor OSN uvedl, že zákaz takových oděvů neúměrně útočí na právo žen projevovat svou náboženskou víru a mohl by vést k tomu, že tyto ženy zůstanou zavřené doma a budou odstrkovány. Výbor rovněž Francii nařídil, aby dvojici stěžovatelek vyplatila odškodné.

Předseda výboru Juval Šany řekl, že závěry neznamenají podporu zahalování celého těla. Někteří z 18 členů výboru, včetně jeho, to dokonce považují za jistou formu útlaku.

Video  Muslimky se porvaly na rušné ulici  - YouTube
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině