Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rodiny utíkají z Hondurasu před chudobou. Zastavte je, jinak přijdete o peníze, hrozí USA

Autor: ČTK - 
16. října 2018
20:03

Přibližně dva tisíce honduraských migrantů v úterý pokračovaly v pochodu za lepším životem na sever k hranicím Spojených států. Nyní už jsou v Guatemale, kde tamní policie podle agentury Reuters ráno zadržela organizátora výpravy. Americký prezident Donald Trump dnes v této souvislosti pohrozil Hondurasu ukončením pomoci, pokud migranty nezastaví, informovala agentura AP.

Takzvaná karavana migrantů, kterou tvoří celé rodiny i s malými dětmi, v noci na dnešek přespala na holé zemi v městečku Esquipulasu asi pět kilometrů od hranic Hondurasu. Vstali hned po rozbřesku a poté, co se několik desítek z nich zúčastnilo ranní mše v místním kostele, pokračovali v doprovodu guatemalské policie v cestě dál na sever. A to přes pohrůžku Trumpa honduraské vládě i upozornění mexických úřadů, že přes své hranice pustí jen ty migranty, kteří budou splňovat podmínky.

Spojené státy důrazně informovaly honduraského prezidenta, že pokud nebude zastavena velká karavana lidí mířících do USA a vrácena zpět do Hondurasu, Honduras už nedostane žádné peníze ani pomoc, s okamžitou účinností!“ napsal dnes Trump na Twitteru.

Agentura Reuters s odvoláním na tři nejmenované svědky události napsala, že guatemalští policisté dnes ráno zadrželi organizátora karavany Bartola Fuentese. Bývalého honduraského zákonodárce vyvedli z davu několika stovek migrantů. Podle zatím nepotvrzených informací místních médií bude zřejmě vyhoštěn do Hondurasu.

Takzvané karavany migrantů pořádají nevládní organizace už řadu let. Cílem hromadné cesty lidí z chudých zemi střední Ameriky je vyhnout se ve skupině nebezpečí, která hrozí při takové cestě jednotlivcům, a také hromadně upozornit na humanitární krizi ve střední Americe.

Nynější karavana migrantů, kterou svolali organizátoři přes sociální sítě, vyrazila v sobotu z města San Pedro Sula na severu Hondurasu a původně čítala asi 1300 lidí. Postupně se k ní připojili další lidé, kteří utíkají před vysokou kriminalitou a chudobou v Hondurasu. Část z nich má podle jednoho z organizátorů Bartola Fuentese v plánu žádat o status uprchlíka v Mexiku, část doufá, že dorazí až do USA.

Karavany migrantů ve střední Americe se většinou obešly bez větší publicity až do letošního dubna, kdy podobnou karavanu označil Trump za bezpečnostní hrozbu pro Spojené státy a na hranici s Mexikem poslal národní gardu. K americko-mexickým hranicím tehdy z jihu dorazilo několik stovek migrantů, ač původně jich z jihu Mexika u hranic s Guatemalou vyrazilo asi 1500, většina z nich byli Hondurasané.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině