Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ve Středomoří hrozí tsunami. Sopka Etna se potápí, zdevastuje dovolenkové ráje?

Autor: Mii - 
12. října 2018
20:30

Největší aktivní vulkán v Evropě, Etna, se pomalu ponořuje do moře. Pokud dojde k jeho náhlému kolapsu, způsobí přitom tsunami, která zdevastuje celé Středomoří. Zjistili to vědci z Helmholtzova centra pro výzkum oceánu v Kielu, kteří pomocí zvukových vln zkoumali podloží Etny. Vulkán se podle nich v jeden moment ponořil do vody o čtyři centimetry během pouhých osmi dní, píše The Sun.

Vědci posun hory naměřili na jihovýchodním boku sopky, který sousedí se Sicílií. Právě ta by byla nejohroženější, pokud by se jednotlivé části sopky postupně začaly řítit a způsobovat v reakci devastující tsunami. „Katastrofický kolaps celého boku nebo jeho části a následné tsunami nemohou být vyloučeny,“ napsali výzkumníci ve studii, kterou zveřejnili v odborném časopise Science Advances.

Podle nich ale zatím není třeba propadat panice, protože není jisté, zda tento průběh nastane během roků, desetiletí nebo staletí. Sopka bude i nadále pečlivě monitorována, aby případné škody byly co nejvíce minimalizovány.

„Monitorujeme Etnu zhruba 30 let, ale 30 let je nic proti stáří Etny, která je stará tisíce let. Může se to stát za 10, 100 nebo 100 tisíc let – nedokážeme říct,“ zmínila doktorka Morelia Urlaubová z Helmholtzova centra pro výzkum oceánu.

Odborníci uklidňují: Sesuv je zatím pomalý

Dříve se předpokládalo, že postupný ponor sopky způsobuje láva, která se v ní vaří. Jde o masivní pohyby, které hypoteticky můžou ovlivnit pohyb celé hory. Etna je totiž jedna z nejvíce aktivních sopek na světě, která je prakticky neustále aktivní a u které je nejdéle doložený záznam erupcí.

Poslední výzkum ale ukázal, že hlavní příčinou je fakt, že jeden z boků sopky roste. Je proto čím dál těžší a působí na něj stále větší gravitace. „Sopka Etna je obrovská. Měří přes 3000 metrů a tyčí se nad mořem. Je opravdu hodně těžká a navíc se zvětšuje,“ zmínila expertka Urlaubová.

„Zatím máme pomalý sesuv, za posledních 15 měsíců se posunula o čtyři centimetry, takže je to opravdu pomalé, ale hrozí, se to zrychlí a nastane nebezpečí,“ dodává Urlaubová. Sesuv z května 2017, kdy sopka klesla o čtyři centimetry za pouhých osm dní, toto riziko potvrzuje.

K podobným kolapsům už v minulosti došlo, zatím ale vždy jen na menších vulkánech. Skutečně velké kolapsy sopek nastaly naposledy před miliony lety na Havaji a na Kanárských ostrovech.

Poslední výbuch loni

K prvním erupcím Etny došlo zhruba před 570 tisíci lety. V roce 2013 se hora stala přírodní památkou na seznamu Světového dědictví UNESCO pro svoji geologickou unikátnost. Nachází na mezi Africkou tektonickou deskou a Jónskou mikrodeskou, které se pomalu posouvají pod Eurasijskou desku a vytváří tlak, který sopku aktivuje.

Mezi poslední erupce Etny patří erupce z března loňského roku, kdy výbuch lávy zranil deset lidí včetně novinářů britské televize BBC.

majojo ( 13. října 2018 09:52 )

V okolí Sicílie ale leží Liparské ostrovy, na nich je aktivní zatím jen Stromboli, ale i ty ostatní můžou časem bouchnout. A kdyby se přidal i Vesuv, jo, to by byl nářez.

Makadam ( 12. října 2018 21:49 )

Článek je snůškou blábolů.Zajímalo by mě,v jakém oboru je Urlaubová expertkou. Mimo jiné:Etna neleží v sousedství Sicílie - Etna leží na Sicílii.Vrchol Etny se natyčí nad mořem.Vrchol Etny je od pobřeží vzdálen cca 18km. Atd.Atd.Atd...

Actimel ( 12. října 2018 20:45 )

Titulek jek Brno, téměř likvidační a pak v něm plno rozporů! Nejdřív se to pohnulo o 4 cm za osm dní....pak už za 15 měsíců...nejdřív tzunami skoro okamžitě...pak zase nééé!!! Jste kašpaři!

Zobrazit celou diskusi