Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Firma nahromadila stovky tun lidských končetin. Odpad z nemocnic nestíhá pálit

Autor: Mii - 
5. října 2018
19:00

Několik stovek tun lidských končetin a dalšího materiálu nezvládla zničit britská firma Healthcare Environment Services (HES) zabývající se likvidací biologického odpadu ze zdravotnictví. Stovky rukou a nohou po amputaci nebo litry infikovaných tekutin tak doslova skončily na skládce, místo toho, aby je firma odborně zlikvidovala. Britská vláda kvůli jednání HES svolala krizovou schůzi, informuje server The Guardian.

Incident byl popsán v periodiku britské národní zdravotní služby NHS Health Service Journal. Vláda se o chování firmy dozvěděla minulý měsíc a tehdy také svolala krizovou schůzi, kterou vedl britský ministr zdravotnictví Matt Hancock. V současné době probíhá vyšetřování, jak mohla HES materiál nahromadit.

Amputované končetiny a další odpadní materiál z operací nebo léčebných procesů shromáždila HES na několika svých pozemcích po celé zemi. Nejhorší situace panovala ve městě Normanton ve hrabství West Yorkshire, kde měla povoleno skladovat jen 70 tun materiálu. Kontroloři ale odhalili, že se tam nachází 350 tun, tedy skoro čtyřikrát více.

Úřady se děsí krachu firmy

HES se stará o likvidaci biologického odpadu z nemocnic po celé Anglii. Jen za jeden měsíc shromáždí 584 tun materiálu, který je hazardní, tudíž musí být spále,n a 1972 tun nehazardního materiálu. Jde o veškeré „zbytky“, které vzniknou při zdravotnických výkonech, včetně tekutin.

Jak se bude situace řešit, zatím není jisté. NHS doporučilo nemocnicím po celé zemi, ať si sjednají jiný způsob likvidace biologického odpadu, protože HES v tuto chvíli není kredibilní. Hancock rozhodl o poskytnutí jednoho milionu liber (zhruba 29 milionů korun), které mají nalezení alternativních způsobů podpořit.

Britská vládní agentura Environment Agency, do jejíž správy likvidace odpadu spadá, rovněž zahájila s HES správní řízení. Dokumenty totiž ukazují, že společnost měla s likvidací problém již loni a od Environment Agency obdržela více než 13 upozornění na nedostatečně rychlou likvidaci biologického odpadu.

Úřednicí ale nechtějí společnosti odebrat licenci. HES se stará o odvoz ohromného množství odpadu, který se bez jejich asistence bude nemocnicím hromadit. Není proto ani žádoucí možnost, že by společnost zkrachovala. Vláda tak v rámci dočasného řešení alespoň poslala zdravotnickým zařízením speciální boxy, do kterých mají biologický odpad umisťovat, než se vymyslí, co dál.

HES: Není dostatek pecí

„Pacientům ani široké veřejnosti žádné nebezpečí nehrozí. Situaci monitorujeme a zajistili jsme, aby veřejné služby fungovaly podle pohotovostních plánů,“ uvedlo britské ministerstvo zdravotnictví v prohlášení.

Podle HES za problém může nízká kapacita kremačních pecí v Británii. Právě tam obvykle biologický materiál jako amputované končetiny končí. „Zatímco jsme tento problém řešili, služby našim zákazníkům nebyly nijak omezeny. Spolupracujeme s několika dalšími likvidačními společnostmi, stejně jako rozvíjíme naši vlastní spalovnu za 13 milionů liber, abychom se odpadu co nejrychleji zbavovali,“ vysvětlovala firma, proč k situaci došlo.

HES vlastní skotský podnikatel Garry Pettigrew. Společnost v loňském roce skončila se ziskem 15,4 milionu liber (cca 446 milionů korun).

jasnovidec01 ( 5. října 2018 20:04 )

Tak si to zavař na horší časy až nebudeš mít co v důchodu žrát..pako nechutný

Zobrazit celou diskusi