Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Po zničujícím požáru v Turíně otevřeli kapli Svatého plátna. Trvalo to 21 let

Katedrála v Turíně.
Katedrála v Turíně.  (Autor: profimedia)
Autor: peb, ČTK - 
27. září 2018
21:15

Kaple Svatého plátna při turínské katedrále Jana Křtitele se 21 let po zničujícím požáru opět otevřela veřejnosti. Zrekonstruovanou památku ve čtvrtek slavnostně otevřel italský ministr kultury Alberto Bonisoli, informovala agentura DPA.

V kapli bylo od roku 1578 uloženo turínské plátno. Slavná relikvie, v níž byl podle tradice pohřben umučený Ježíš Kristus, byla při požáru z roku 1997 zachráněna a nyní se nachází v turínském dómu. Plátno bývá vystaveno jen při zvláštních příležitostech.

Turínské plátno, lněná rouška o rozměrech 4,36 krát 1,1 metru, do níž se podle tradice otisklo tělo umučeného Krista, bylo objeveno v polovině 14. století v chrámu Notre-Dame ve francouzském městě Lirey.

Pravost plátna je dodnes sporná, ačkoli bylo podrobeno několika vědeckým rozborům. Křesťané z celého světa však plátno uctívají jako posvátné a vydávají se kvůli němu do severoitalského města.

Při požáru turínského dómu bylo zcela zničeno 85 vesměs barokních obrazů a dalších 36 pláten utrpělo vážné škody. To, že se plameny zcela vyhnuly „Kristovu rubáši“, považují mnozí křesťané za zázrak.

djaba ( 28. září 2018 05:41 )

Archeologické nálezy v biblických místech přesvědčivě dokazují události popisované v Bibli .I odborníci opatrně připouštějí možnost "vyšší" moci ,protože nemají lepší vysvětlení .

Zobrazit celou diskusi