Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Za sezení na chodníku pokuta až 13 tisíc: Benátky chystají další bič na turisty

Autor: Mii - 
24. září 2018
21:10

S novým vyostřeným nařízením proti turistům přišel starosta italských Benátek Luigi Brugnaro. Navrhl, aby kdokoli, kdo bude sedět na místě, které k tomu není určené, dostal pokutu ve výši až 500 eur (zhruba 13 tisíc korun). Jde o další ze série omezení, kterými chtějí Benátky regulovat přebujelou turistiku ve městě.

Ačkoli navrhované nařízení zní neobvykle, není první svého druhu. Už nyní mají turisté zakázáno sedět v Benátkách na náměstí sv. Marka nebo na mostě Ponte di Rialto. Nově by se postih rozšířil na celé město. A „beztrestné“ sezení by tak bylo možné jen na lavičkách a dalších místech přímo k tomu určených.

Za porušení nařízení Brugnaro navrhuje pokutu mezi 50 a 500 eury (zhruba 1300 a 13 tisíc korun). Návrhem se aktuálně zabývá městská ráda a finální rozhodnutí padne v říjnu. Výsledek je ale zatím nejistý, jelikož proti zamýšlené pokutě se postavili místní aktivisté.

„Existuje tak neuvěřitelně dlouhý seznam věcí, které nemůžete v Benátkách dělat, že vlastně nemůžete dělat vůbec nic,“ stěžoval si Marco Gasparinetti z občanské skupiny Grupo Aprile 25. „Museli by přijmout 5000 nových strážníků, aby to mohli pořádně kontrolovat,“ domnívá se muž.

Zákaz plavek i krmení holubů

Brugnarův návrh je součástí širší kampaně #EnjoyrespectVenezia, v rámci které se starosta snaží omezit turismus v Benátkách. Město se dlouhodobě potýká s extrémním návalem dovolenkářů, kteří způsobují, že centrum je ve dne prakticky neprůchodné.

V nedávné době proto začala platit i další omezení. Lidé musí chodit vpravo (mělo by to být standardem, ale neděje se tak), nesmějí se zdržovat na mostech a nesmějí jezdit na kole. Zakázané je také procházení se v plavkách nebo krmení holubů. A pak existují klasické zákazy jako zákaz kreslení graffiti, házení odpadků mimo koše nebo umisťování zámků na památky.

Největší pozornosti se ale dostalo pokusu o separování turistů a místních obyvatel během rušného květnového víkendu, kdy před vstupem do centra města byly instalovány turnikety, které přísun turistů měly omezit. Zatímco někteří lidé opatření chválili, podle jiných šlo o zvrhlý nápad. Brugnaro tehdy tvrdil, že chtěl pouze zajistit bezpečnost veřejnosti.

Benátky jsou jednou z nejnavštěvovanějších turistických destinací na světě – denně ji navštíví kolem 60 tisíc turistů. Mnoho z nich přichází na výletních lodích, které radnici rovněž vadí. Na enormní množství turistů, kteří „škodí“ Benátkám, upozorňovalo také UNESCO.

Ve Florencii nemůžete veřejně svačit

K podobným opatřením jako Benátky přistoupily již jiné italské a evropské destinace. Florencie například zakázala svačení na veřejných prostranstvích pod pokutou 500 eur. A poté, co se u římské fontány Trevi popraly dvě ženy se selfie tyčí, se rozhořela diskuse nad regulací turistů i v Římě.

dietr ( 24. září 2018 23:21 )

Nějak ty turisty přece musí dostat do předražených kaváren, kde se cenu dozvíte až při placení.

divoch ( 24. září 2018 22:35 )

Konečně se vytvoří důstojné prostředí, které si historické prostředí zaslouží.

Zobrazit celou diskusi