Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Spojenci zabili v Sýrii nálety na islamisty přes tři tisíce civilistů. USA ví o třetině

Autor: ČTK - 
23. září 2018
19:13

Při náletech západní koalice v čele s USA na pozice radikálního uskupení Islámský stát (IS) v Sýrii zahynulo v uplynulých čtyřech letech přes 3000 civilistů. Bilanci civilních obětí koaličních úderů dnes zveřejnila exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Londýně.

Koalice vedená USA přitom uvádí počet civilních obětí v Sýrii i v sousedním Iráku za stejné období jen málo přes tisícovku osob. Zdůrazňuje zároveň, že dělá vše, co je v jejích silách, aby civilním obětem zabránila.

Koalice v čele s USA začala bombardovat pozice IS v Iráku v srpnu 2014 poté, co tato radikální skupina ovládla pásy území překračující hranice obou zemí a vyhlásila v dobyté oblasti „chalífát". Koncem září téhož roku koalice rozšířila své vzdušné údery i na Sýrii.

SOHR uvedla, že od té doby bylo při koaličních náletech zabito 3331 civilistů. Monitorovací organizace se při shromažďování svých údajů opírá o síť zdrojů uvnitř Sýrie a zkoumání letových vzorků, nasazených strojů a použitých střel pro stanovení toho, kdo nálety provedl.

„Mezi zabitými bylo 826 dětí a 615 žen,“ řekl šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán.

Koalice ve své poslední zprávě o civilních obětech vzdušných úderů zveřejněné minulý měsíc uvedla, že její nálety do 30. července letošního roku neúmyslně připravily o život 1061 civilistů dohromady v Iráku a Sýrii.

Koaliční operace doznaly výrazného omezení od té doby, co byli islamisté vyhnáni z celé jimi obsazené oblasti s výjimkou malých pruhů území v Sýrii. Od vypuknutí konfliktu v roce 2011 bylo v Sýrii zabito přes 360 tisíc lidí, bezmála třetina z nich byli civilisté, uvedla SOHR.

asijo ( 24. září 2018 05:50 )

Za vším zlem po celém světě hledej ušáky.

petr11 ( 23. září 2018 20:07 )

....to je dobrej masakr a toto se přehlídne, že??

Nezadat ( 23. září 2018 19:42 )

Dobrá zpráva,když rusko zabije při náletech na islamisty 2 civilisty,tak znich západní vyjjebaná demokracije dělá vrahy nejhoršího zrna kdayž sami zabijí tisíce,tak je to dobro pro demokraciji.Jdu blejt nad tým demokratickým ksindlem.

Zobrazit celou diskusi