Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Trump hrozí, že ochromí vládu. Chce naplno prosadit své řešení migrační krize včetně zdi

Autor: ČTK - 
29. července 2018
20:27

Americký prezident Donald Trump dnes pohrozil, že je připraven ochromit činnost federální vlády, pokud demokraté odmítnou hlasovat pro jeho návrhy řešení imigrace, včetně stavby zdi na americko-mexické hranici. Informovala o tom agentura AP. Vláda má financování schválené jen do 30. září, na dalším se musí dohodnout prezident a Kongres.

Byl bych ochoten ochromit činnost vlády, pokud nás demokraté nepodpoří hlasy pro pohraniční bezpečnost, která zahrnuje i zeď! napsal dnes americký prezident na Twitteru. Spojené státy podle něj musí přejít na systém imigrace založený na zásluhách. Vyzval také ke zrušení vízové loterie. Potřebujeme, aby do naší země přicházeli skvělí lidé, dodal.

Financování federální vlády je v současnosti schválené do 30. září. Prezident Trump jej navzdory výhradám podepsal na konci března.

Video  Trump přiletěl s Melanií na Floridu, nenechala se vzít kolem ramen  - Reuters
Video se připravuje ...

V následujících dnech by se měl Trump sejít s předsedou Sněmovny reprezentantů Paulem Ryanem a vůdcem republikánské většiny v Senátu Mitchem McConnellem, aby jednal o podzimní legislativní agendě. McConnell tento týden připustil, že by se financování federální vlády nemuselo podařit vyřešit před listopadovými parlamentními volbami. Vybírat se v nich budou všichni sněmovní poslanci a třetina senátorů.

Takzvaný shutdown, kdy federální vláda zůstala kvůli politickému patu bez financí, nastal v USA na konci ledna a na několik hodin také na počátku února. Za prezidenta Baracka Obamy v roce 2013 trval asi dva týdny.

Video  Královský trapas: Trump Alžbětě II. zatarasil cestu, musela kolem  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi