Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mýval dva dny bez vody a potravy šplhal po mrakodrapu. Fandil mu celý svět

Autor: Mii - 
13. června 2018
14:54

Zatímco svět poslední dny žil summitem amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una, americké město Saint Paul v Minnesotě (a později se nakonec přidal také celý svět) mělo úplně jinou starost. Sledovalo, jak hrdinný mýval dva dny a dvě noci šplhal po mrakodrapu, až ho nakonec zdolal, byť více než 48 hodin nic nejedl a nepil. Proč se zvíře do takového dobrodružství pustilo, není jasné.

Drama začalo v pondělí, když si náhodný kolemjdoucí na ulici všiml, že po zdi jedné z místních 20poschoďových budov šplhá mýval severní. Tehdy se nacházel v druhém podlaží. Vypadal, že uvázl, proto se ho někdo pokusil vysvobodit pomocí koštěte. Jenže zvíře nonšalantně přeskočilo na vedlejší budovu a rozhodlo se, že jediná možná cesta je vzhůru. Šplhalo a šplhalo, až se ocitlo ve 22. poschodí, jen jedno poschodí od vrcholu budovy. Tam si zdřímlo na parapetu a pak sestoupilo o několik pater dolů.

Celý jeho výkon sledoval pod budovou nadšený dav lidí, kteří fotkami a záznamy zásobili sociální sítě. Mýval si získal jejích srdce tím, jak elegantně šplhal po výškové budově a jak nevykazoval vůbec žádné známky strachu. Nechtěl ani vodu a potravu.

Obyvatelé dokonce spustili živý přenos, kde šplhání zvířete mohl sledovat kdokoli na světě. Úkaz se také stal hlavním tématem vysílání místní rádiové stanice.

Z výkonu se tajil dech

Laurie Brickleyová, mluvčí místního záchranářského sboru, uvedla, že záchranáři nemohli zvířeti pomoci. Báli se, že cokoli udělají, ho vyděsí, on se pak pustí a z ohromné výšky spadne dolů. Na vrchol budovy tak alespoň nastražili potravu a klece.

Nakonec se na vrchol skutečně dostal. Trvalo to přesně dva dny a dvě noci. „Bylo to srdcervoucí sledovat. Nedokázal jsem si představit, jak tahle akce může dopadnout dobře,“ popisoval jeden ze zaměstnanců budovy, kde mýval lezl. Jaký osud zvíře po výstupu nahoru potkalo, musí nyní vyhodnotit záchranáři.

Mývalové jsou v Americe běžní, ale obvykle se nacházejí poblíž odpadkových košů, kde hledají zbytky jídla. Po výškových budovách normálně nešplhají.

Zobrazit celou diskusi