Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Studentka (23) se narodila bez vagíny: Lékaři jí orgán vyrobili z rybí kůže!

Autor: rc, mav - 
2. června 2018
19:39

Unikátní operaci provedli brazilští chirurgové. Třiadvacetiletá Jucilene Marinho měla zakrnělou pochvu.  To není až tak vzácná vývojová vada, ovšem doktoři to vyřešili originálním způsobem. Dívce transplantovali rybí kůži.

Jucilene Marinho neměla dovyvinutou dělohu, vaječníky a vnitřní část pochvy. Není to až ta vzácná vývojová vada. Syndrom se týká asi jedné z pěti tisíce žen a obvykle se vyřeší tak, že se vagina roztahuje většími válečky a někdy se provede plastická operace, při níž se transplantuje kůže z pacientčina rozkroku či z tlustého střeva.

Unikátní operaci však provedli brazilští lékaři, kteří třiadvacetileté studentce transplantovali kůži z tilápie, což je nejrozšířenější ryba v Brazílii. Rybí kůže před operací byla zbavena šupin a virů. Zbyl z ní jen jakýsi bezbarvý gel. „Otevřeli jsme prostor mezi vaginou a řitním otvorem a vystlali ho kůží tilapie,“ uvedl doktor Leonardo Bezerra z Federální univerzity Ceará. „Po proceduře se dovnitř vložila forma ve tvaru vaginy, aby stěny zase nesrostly,“ dodal. 

Pacientčino tělo tkáň přijalo, a dokonce začalo tvořit i vlastní buňky. Kůže ryby je bohatá na kolagen, který podporuje hojení a růst tkání, díky němuž je tkáň podobně pevná jako lidská kůže. Doktoři pacientce dokonce dali zelenou k sexu. „Byl to úžasný moment, všechno fungovalo bezvadně,“ uvedla Jucilene a dodala: „Citlivé, jak má být, žádná bolest, jen spousta potěšení a uspokojení.“

 VIDEO: Plastikový "Ken" Rodrigo Alves: Mám na těle 160 zákroků!

Video  Plastikový "Ken" Rodrigo Alves: Mám na těle 160 zákroků!  - Markéta Reinischová, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

europa ( 3. června 2018 05:43 )

Nechutné

bre-burda ( 2. června 2018 21:27 )

A u nás zase holky zpívají: "A ja si ju ušiju, z krepového papíru ..!

salto ( 2. června 2018 20:30 )

Tak rybinou je to cejtit normálně

Zobrazit celou diskusi