Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Smrtící žralok v britském letovisku? Místní zakopávají o mršiny a trnou hrůzou

Autor: Mii - 
15. května 2018
19:06

Z výskytu jednoho z nejnebezpečnějších mořských živočichů, žraloka bílého, mají strach obyvatelé britského dovolenkového letoviska Great Yarmouth v hrabství Norfolk. Během posledního týdne našli na pláži dvě částečně sežrané mršiny delfínů se stopami zubů vypadajícími jako od tvora, kterého proslavil film Čelisti. Za poslední rok jde navíc o několikátou mršinu, kterou zde našli. Letovisko chtělo v následujících dnech zahájit hlavní sezónu, ale nyní si není jisté, zda je to bezpečné.

Mršiny delfínů se objevily přímo na nejnavštěvovanější pláži v Great Yarmouth, která v létě bývá plná dovolenkujících se Britů. Stalo se tak poté, co pobřežní služba dostala hlášení, že k oblasti se blíží početná skupina delfínů, vše tudíž naznačuje tomu, že jedince napadlo nějaké velké zvíře.

V minulosti byl navíc na tom samém místě nalezen téměř metr a půl velký tuleň s totožnými stopami po masivních zubech. Ještě před tím zde místní objevili podobně velkou polosežranou mořskou želvu.

Podle obyvatele Stephena McHugha je celá situace děsivá a nemůže být náhoda, že něco na pláži neustále útočí na tuleně, delfíny a želvy. „Pokud je to skutečně žralok bílý, tak doufejme, že nedoplave do teplejších mělčích vod, kde se lidé v létě koupou. Žraloci bílí žijí desetiletí, takže tu klidně může sídlit roky. A pokud tu našel partnerku, pak tu klidně můžou zakládat rodinu. Je to hrozné pomyšlení, potravy tu mají dost,“ popisoval serveru DailyMail.

Britské moře je pro žraloka bílého obyvatelné

Vedle pocitu, že poblíž se nachází predátor, lidi už nebaví neustále zakopávat na pláži o rozežraná zvířata. Lauren Gilliesová a její partner Matty Burgess měli loni na pobřeží romantickou procházku, když uviděli zvíře, které jim připadalo jako tulení mládě v nesnázích. „Tehdy jsem si pomyslela, proboha, opuštěné mládě, musíme mu pomoci zpátky do moře. Když jsme ale přišli blíž, uviděli jsme, že je napůl sežrané,“ vyprávěla tehdy. „Dost mě to šokovalo. Nechápala jsem, jaké zvíře to mohlo udělat. Chodíme tu často, ale nikdy jsme nic podobného neviděli,“ pokračovala.

Podobná situace nastala s želvou. Svalovou hmotu kolem úst měla tak potrhanou, že místní si ji spletli se žralokem a zaplavili sociální sítě varovnými upozorněními. Nakonec se ukázalo, že jde jen o mršinu. Strach ze žraloka nicméně zůstal, protože žádná jiný příslušník místní fauny by si na tak velké zvíře nedovolil.

Mršiny již zkoumal doktor Ken Collins z Národního oceánografického centra v Southamptonu. Podle něj je zcela jisté, že za útoky je velký druh žraloka nebo kosatka dravá. „Klidně to může být žralok bílý. Moře kolem Británie je pro něj obyvatelné,“ uvedl.

Na pokraji vyhynutí

Žralok bílý je jeden z největších, nejrychlejších a člověku nejnebezpečnějších paryb. Může dosáhnout až délky 6 metrů a hmotnosti 3 tun. Dříve se mu říkalo žralok lidožravý, protože je zodpovědný za nejvíce nevyprovokovaných útoků na lidi mezi všemi žraloky. Ve skutečnosti ale lidi jako oblíbenou kořist nemá, nejraději pojídá drobné mořské savce a ryby. Ročně existují pouhé jednotky případů útoků na lidi. Jeho jediným přirozeným nepřítelem je kosatka dravá.

Rybáři a námořníci dříve žraloky bílé systematicky lovili, mimo jiné proto, že se často vyskytují u pobřeží. Tento lov ještě vzrostl po uvedení filmu Čelisti, který toto zvíře propagoval. V dnešní době se tak žralok bílý nachází na listině ohrožených druhů, kteří mohou v brzké době čelit vyhubení.

agfor ( 15. května 2018 19:53 )

Maj to teda ti Angláni smůlu - ve městech řádí Merkelovou dovezení islámisti a na moři zase roztomilý žralok.

Zobrazit celou diskusi