Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pět vyzyvatelů Erdogana: Jedna žena, jeden vězeň i hlasitý kritik „uzurpování moci“

Autor: ČTK, ivm - 
14. května 2018
10:48
V červnových volbách tureckého prezidenta se utká celkem šest kandidátů, mezi nimiž je jedna žena a jeden uvězněný politik. Konečný seznam kandidátů zveřejnila v neděli ústřední volební komise a informovala o něm agentura Anadolu. Svůj post bude obhajovat prezident Erdogan. Kdo konkrétně ho vyzve?

Favoritem voleb je současný prezident Recep Tayyip Erdogan (64), který zemi vládne už od roku 2003. Nejprve byl premiérem a od roku 2014 je prezidentem. Pokud nezíská už v prvním kole 24. června přes 50 procent hlasů, bude se konat 8. července kolo druhé. Turci v zahraničí začnou volit už 7. června, v České republice mohou Turci na turecké ambasádě volit 17. června, uvedla agentura Anadolu.

Erdogan s manželkou Emine zamávali v Istanbulu stovkám tisíc Turků, kteří přišli vyjádřit prezidentovi podporu Erdogan s manželkou Emine zamávali v Istanbulu stovkám tisíc Turků, kteří přišli vyjádřit prezidentovi podporu | ČTK

Největší šanci postoupit s Erdoganem do druhého kola má podle průzkumů veřejného mínění kandidát Lidové republikánské strany (CHP) Muharrem Ince (54). Tento dlouholetý poslanec největší opoziční strany patří už léta k hlasitým oponentům vládní strany AKP a Erdogana, jehož kritizuje za uzurpování moci, potírání svobody slova a potlačování demokracie v zemi.

Erdoganův vyzyvatel Muharrem Ince Erdoganův vyzyvatel Muharrem Ince | Reuters

O úřad tureckého prezidenta se uchází také bývalý lídr opoziční prokurdsky orientované Lidové demokratické strany (HDP) Selahattin Demirtaş (45), který je ale od konce roku 2016 ve vězení. Loni v prosinci s ním začal soud kvůli obvinění z terorismu, což jeho strana označuje za politicky vykonstruované obvinění.

Vězněný turecký prezidentský kandidát Selahattin Demirtaş: Protest na jeho podporu Vězněný turecký prezidentský kandidát Selahattin Demirtaş: Protest na jeho podporu | Reuters

Jedinou ženou mezi prezidentskými kandidáty je předsedkyně nové Strany dobra Meral Akşenerová (61), která se od založení strany loni v říjnu stala populární kritičkou prezidenta Erdogana.

Meral Aksenerová, kandidátka na tureckou prezidentku Meral Aksenerová, kandidátka na tureckou prezidentku | čtk
Na oficiálním seznamu uchazečů o úřad hlavy této osmdesátimilionové země je také předseda levicové Vlastenecké strany Dogu Perinçek (75) a šéf proislámské Strany štěstí Temel Karamollaoglu (76).

Předčasné parlamentní a prezidentské volby, které se měly konat až v listopadu 2019, vyhlásil Erdogan minulý měsíc. Dřívější termín zdůvodnil tím, že země potřebuje silného prezidenta, aby mohla čelit ekonomickým výzvám a konfliktu v Sýrii.

Nynější volby budou prvními volbami hlavy státu od doby, co voliči v loňském referendu těsně schválili změnu ústavy měnící parlamentní systém v zemi na prezidentský. Reformu navrhl Erdogan, který tak v případě zvolení do nejvyššího úřadu získá více pravomocí. Průběh referenda kritizovala opozice i pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) mimo jiné proto, že ústřední volební komise uznala za platné i volební lístky a obálky, jež nebyly řádně orazítkované.
Video  Erdogan přihlížel výprasku pro své odpůrce. Rozpoutal bitku sám?  - Reuters/Klára Brunclíková/ Hudební Banka
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi