Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Expremiérka Ukrajiny chce mít u Trumpa otevřené dveře. Platí si jeho člověka

Autor: ČTK, ivm - 
16. března 2018
21:20

Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková spolupracuje s americkým lobbistou, který dřív působil jako poradce volebního štábu Donalda Trumpa. Napsala to agentura Bloomberg. Američan Barry Bennett bude Tymošenkové poskytovat poradenské a konzultační služby včetně zprostředkování kontaktů s Bílým domem a Kongresem USA.

Tymošenková byla předsedkyní ukrajinské vlády v letech 2007 až 2010 a byla v ostrém politickém sporu s tehdejším proruským prezidentem Viktorem Janukovyčem. Jemu poskytoval poradenské služby Paul Manafort, bývalý šéf Trumpova volebního štábu. Nyní je obžalován z utajování lobbistických aktivit, praní špinavých peněz a spiknutí proti Spojeným státům.

Bennett v rozhovoru s agenturou Bloomberg poukázal na to, že Tymošenková podporuje upevňování styků Kyjeva se Západem. „Paul (Manafort) pracoval pro stoupence Ruska, my pracujeme pro stoupenkyni Ameriky,“ řekl Bennett, který podle záznamů Ministerstva spravedlnosti USA za své služby pro Tymošenkovou pobírá měsíční plat 65 tisíc dolarů (1,3 milionu Kč).

Bennett stojí v čele konzultační firmy Avenue Strategies Global, kterou založil s Coreym Lewandowským, jenž řídil Trumpův volební štáb před Manafortem.

Tymošenková se loni v říjnu přihlásila do boje o ukrajinský prezidentský úřad. Volby se na Ukrajině uskuteční příští rok. Sedmapadesátiletá vůdkyně opoziční strany Vlast se o získání nejvyššího ústavního postu pokusila už dvakrát. V roce 2010 prohrála s Janukovyčem a v roce 2014 skončila s velkým odstupem druhá za nynějším prezidentem Petrem Porošenkem.

Video  „Uděláme tady pořádek,“ křičeli Rusové. Napadli stánek aktivistů v Praze.  - Pražský Majdan
Video se připravuje ...

Antonin Blaha ( 16. března 2018 22:21 )

 No vida jak se uplaci ta spravna demokracie a ani to neni trestne.🤐

Zobrazit celou diskusi