Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

V Egyptě zaútočili na teroristy. Zabili 16 radikálů, zničili 66 cílů

Autor: jer, ČTK - 
11. února 2018
19:26

Při rozsáhlé bezpečnostní operaci egyptské armády a policie zahynulo od pátku 16 ozbrojenců a čtyři další byli zadrženi. Oznámila to egyptská armáda, jejíž prohlášení dnes citovala egyptská státní televize. O případných ztrátách na straně vládních sil prohlášení neinformuje. Egyptští vojáci a policisté zahájili v pátek operaci, která byla podle úřadů namířena proti „teroristickým i kriminálním živlům a organizacím“. Vládní oddíly se zaměřily na Sinajský poloostrov a na oblast delty Nilu a Západní pouště.

Při operaci bylo zničeno 66 cílů, skladů zbraní, terénních automobilů a motorek, které militanti užívali, uvedla egyptská armáda. Na vojenské akci se podílelo letectvo, námořnictvo i pozemní jednotky. Pomáhali jim i policisté a příslušníci pohraniční stráže. Při operaci vojáci objevili rovněž pole, na kterých extremisté pěstovali mák, ze kterého vyráběli opium.

Obavy z útoků na civilisty

Celkem bylo zabito 16 radikálů, dodala armáda bez jakýchkoli podrobností. Podle nemocničních zdrojů bylo dnes ráno dovezeno deset těl do nemocnice ve městě Ismajlíja, kde mrtvým odebrali vzorky DNA, aby je mohli identifikovat.

Bezpečnostní situace je v Egyptě nejproblematičtější na Sinajském poloostrově, kde radikálové útočí na policisty a vojáky a v poslední době stále častěji také na civilisty.

Při nejhorším teroristickém útoku na mešitu na severu Sinajského poloostrova zahynulo loni na konci listopadu přes 300 lidí. Žádná skupina se dosud k útoku nepřihlásila, ale za hlavního podezřelého je označována teroristická organizace Islámský stát (IS). Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí, který usiluje o březnové znovuzvolení, reagoval prohlášením, že armáda má tři měsíce na zajištění bezpečnosti na Sinajském poloostrově.

„Zodpovídáte za to, aby byla v nadcházejících třech měsících na Sinaji zajištěna bezpečnost a stabilita... Můžete použít i hrubé násilí, pokud to bude zapotřebí,“ řekl tehdy Sísí hlavnímu veliteli egyptských ozbrojených složek.

Káhira před měsícem s ohledem na březnové prezidentské volby prodloužila v zemi výjimečný stav. Ten v Egyptě platí od loňského dubna, kdy při útocích na dva koptské kostely na severu Egypta zahynulo 45 lidí. K masakru se tehdy přihlásil Islámský stát (IS).

Odsoudili 17 lidí na doživotí

V Egyptě přitom také v neděli poslali do vězení 33 stoupenců zakázaného Muslimského bratrstva. Za účast na protestech v Káhiře v roce 2014 jim soud vyměřil tresty vězení od sedmi let po doživotí, uvedla agentura Reuters s odvoláním na soudní zdroje.

Násilnosti, při kterých zahynuli tři lidé, vypukly v egyptské metropoli poté, co byl sesazen islamistický prezident Muhammad Mursí. Káhirský soud v neděli poslal v této souvislosti 17 osob do vězení na doživotí a dalším 16 udělil kratší tresty. Doživotní trest v Egyptě znamená 25 let vězení. Dalších 15 osob bylo zproštěno viny. Odsouzení čelili různým obviněním, mimo jiné kvůli členství v teroristické organizaci, držení zbraní, vraždě prvního stupně nebo pokusu o vraždu.

Protesty Mursího příznivců začaly v srpnu 2013 poté, co armáda v čele s Abdal Fattáhem Sísím demokraticky zvoleného Mursího sesadila. Při incidentech přišlo o život několik set lidí, včetně protestujících i příslušníků bezpečnostních složek, kteří se snažili demonstranty rozehnat.

Prezident Sísí následně tvrdě zakročil proti stoupencům svého předchůdce a Muslimské bratrstvo, ke kterému Mursí patřil, se ocitlo na egyptském seznamu teroristickým organizací. V souvislosti s aktivitami Muslimského bratrstva bylo od té doby uvězněno několik tisíc stoupenců Mursího, ale také řada sekulárních aktivistů, kteří proti převratu protestovali.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi