Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trump ohnul fakta ve svůj prospěch. Chlubil se rekordní sledovaností projevu

Autor: ČTK, jmik - 
1. února 2018
15:55

Americký prezident Donald Trump si dnes neoprávněně připsal rekordní sledovanost svého úterního poselství o stavu unie. Podle americké monitorovací služby Nielsen sledovalo prezidentův bilanční projev 45,6 milionu televizních diváků, což prezident v tweetu označil za největší počet v dějinách. Předchozí prezidenti Barack Obama, George Bush mladší a Bill Clinton měli ale sledovanost vyšší.

„Díky za hezké pochvaly a hodnocení poselství o stavu unie. Sledovalo ho 45,6 milionu lidí, největší počet v dějinách,“ napsal Trump v tweetu publikovaném dnes ráno místního času.

Obamovo první poselství vidělo kolem 48 milionů diváků, Clintonovo 46,8 a poselství Bushe mladšího 51,7 milionu. I loňský Trumpův projev k oběma kongresovým komorám, který ovšem formálně poselstvím o stavu unie nebyl, vidělo víc lidí než jeho úterní řeč.

Nejde o první pochybení

Bílý dům na veřejnosti už v minulosti prezentoval nepravdivé údaje, které Trumpova poradkyně Kellyanne Conwayová v dnes už proslulém prohlášení označila za „alternativní fakta“. Po loňské lednové inauguraci prezidentův štáb tvrdil, že účast veřejnosti byla vůbec nejvyšší jak přímo na místě ve Washingtonu, tak u televizních obrazovek. Ze srovnávacích fotografií bylo ale jasné, že na inauguraci Trumpova předchůdce Baracka Obamy přišlo mnohem více lidí.

Americká média i tento týden upozornila na několik pochybení v Trumpově poselství o stavu unie. Podle zjištění agentury AP jich bylo zhruba devatenáct. Některá označila za omyl, jiná za nepřesnost, vytržení z kontextu, zveličení nebo dokonce hrubé zkreslení.

Zobrazit celou diskusi