Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Pláže pohřbily odpadky. Bouře je odnesla ze skládek, Libanoncům dochází trpělivost

Autor: ČTK, var - 
23. ledna 2018
15:59

V Libanonu začala rozsáhlá úklidová operace kvůli odpadu, který na libanonské pobřeží nedaleko Bejrútu zanesla prudká bouře. Libanonské sdělovací prostředky přinesly snímky pláží pokrytých plasty. Libanon řešil problém s neodklizenými odpadky navršenými v ulicích v roce 2015. Vypukly kvůli tomu rozsáhlé protesty.

Odpad, který nyní skončil na libanonských plážích, pochází podle opozičního poslance Sámího Džamaíla z libanonských skládek zřízených v blízkosti pobřeží. „Při pohledu na to ohromné množství odpadu se mi nedostává slov. Za tuto zkázu jsou odpovědní ti, kdo chtěli a umožnili zřídit skládky podél pobřeží,“ řekl.

Joslin Kehdy z organizace na ochranu životního prostřední Recycle Lebanon řekl, že není možné stávající skládky stále rozšiřovat. „Tuto pláž čistíme bez přestání. Při každé bouři je plná odpadků,“ řekl.

Jak napsala agentura AP, Libanonce sužují výpadky vody a elektřiny, ale největší protesty a krizi vyvolalo právě neuklízení odpadu v roce 2015. Protesty se nesly pod heslem Smrdíte určeným nejenom pachu, kterým se naplnily ulice plné neodklizeného odpadu, ale také politikům obviňovaným z korupce a zvýhodňování přátel. Podle občanských skupin mnoho politiků zbohatlo díky smlouvám o skládkách a spalovnách.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi